29.8.11

VAI ESI GATAVS JAUNAM ES?

Vai jums, jūsu dzīvesbiedram, kolēģim vai labam draugam patīk regulāras pārmaiņas? Varbūt pārkārtot mēbeļu izvietojumu vai noformējumu? Vai mainīt biznesa uzstādījumus – ko, kā un kāpēc darīt? Vai, varbūt, jūs pēc kāda laika jūtaties „izdedzis” un vēlaties mainīt darbu, uzņēmumu vai karjeru?

Pārmaiņas ir neizbēgamas. Tās notiek, vai mēs to vēlamies vai nē. Piemēram, laika apstākļi. Esmu dzīvojis pilsētās, kurās tiek teikts: „Ja jums nepatīk šā brīža laiks, vienkārši pagaidiet pāris minūtes.” Un vēl mums ir ekonomika, politika, klienta vēlmes vai arī vienkāršs izaugsmes process – pārmaiņas notiek.

Dažiem no mums jau sākotnēji pret izmaiņām ir augsta tolerance. Patiesībā, mēs tās sagaidām ar degsmi. Daži pārmaiņām pretojas, īpaši ja tās nenotiek pēc viņu plāniem. Vienalga, vai tās skar biznesa praksi un sistēmas vai jaunu tehnoloģiju ieviešanu, vai pārmaiņas personāla sastāvā un vadībā, vieni cilvēki apsveic pārmaiņas, kamēr citi cīnās ar tām ar visu savu enerģiju.

Personīgi man pārmaiņas patīk – vismaz, kamēr man ir iespēja pielikt savu ieguldījumu un piedalīties lēmumu pieņemšanā. Bet pēkšņas, negaidītas izmaiņas, kurās, liekas, manas intereses nav ņemtas vērā, var šķist ļoti satraucošas.

Arī Bībelē ļoti bieži ir runāts par pārmaiņām. Vecajā Derībā ir daudzi piemēri, kad cilvēkiem dramatiski jāmainās, kad Dievs viņus aicina kalpošanā. Un arī Jaunajā Derībā nereti runāts par pārmaiņām kā rezultātu ciešām, augošām attiecībām ar Jēzu Kristu. Skatoties no 21 gadsimta redzes punkta tas nozīmē, ka garīga apņemšanās rada būtisku ietekmi uz mūsu turpmāko dzīvesveidu, darbu un to, kā veidojam un uzturam attiecības. Pārdomājiet sekojošo:

Topi par  jaunu cilvēku. Raksti mums stāsta, ka, iegūstot jaunas attiecības ar Dievu caur Jēzu Kristu, mēs iegūstam jaunu dzīvi. “Tādēļ, ja kas ir Kristū, tas ir jauns radījums; kas bijis, ir pagājis, redzi, viss ir tapis jauns!” (2. Korintiešiem 5:17). “Līdz ar Kristu esmu krustā sists, bet nu nedzīvoju es, bet manī dzīvo Kristus…” (Galatiešiem 2:20).

Neej vecos ceļus. Cenšanās būt paklausīgam Dievam gan darbā, gan mājās, gan visās citās dzīves jomās, visbiežāk prasa mainīt, nevis nedaudz pielabot veco, ierasto dzīves veidu. “…Neviens nenoplēš ielāpu no jauna apģērba, lai to uzšūtu uz vecu apģērbu, citādi viņš tikai sagraizīs jauno, un ielāps no jaunā nepiestāvēs vecajam. Un neviens nelej jaunu vīnu vecos ādas traukos, citādi jaunais vīns pārplēsīs traukus un pats izlīs, un trauki ies bojā; bet jaunais vīns lejams jaunos traukos.” (Lūkas 5:36-38)

Cel uz jauniem, Dieva pamatiem. Bībele māca, ka Dievam patīk pārmaiņas, un Viņš ir priecīgs ļaut mums būt daļai no jaunā. Tas var attiekties gan uz to, ko jūs darāt, gan, kā to darāt. “Redziet, Es veikšu ko jaunu, tas jau parādās, vai jūs to neredzat? Es likšu rasties ceļam tuksnesī un upēm vientuļās kailatnēs.” (Jesajas 43:19)

Autors: Roberts Dž. Tamasi

Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2011 /  www.cbmc.lv.