6.6.11

SLAZDI, PAAUGSTINOT UZ PJEDESTĀLA

Kas ir jūsu varoņi – cilvēki, kurus jūs vērtējat visaugstāk, tie, kuriem jūs vēlētos līdzināties?

Mums katram ir cilvēki, kurus cienām, vīrieši un sievietes, kuri “uzstāda latiņu”, runājot par augsta līmeņa personīgajiem sasniegumiem un uzvedību. Ar mūsu varoņiem ir tikai viena problēma – tāpat kā mēs viņi ir tikai cilvēki un dažkārt kļūdās, sākot ar dažiem sīkiem nepareiziem lēmumiem līdz liela mēroga likumpārkāpumiem. Kad tā gadās, mēs jūtamies sarūgtināti, pat nodoti, jo viņi nespēj dzīvot saskaņā ar mūsu iedomātajiem augstajiem standartiem.

Nesen savas nozares līderis to izdarīja – pieņēma dažus kļūdainus lēmumus, kuri kļuva publiski zināmi, un viņa kā godīga un cilvēka ar augstiem ētiskajiem principiem reputācija smagi cieta. Arī es kā viens no viņa apbrīnotājiem jutos gan pārsteigts, gan apmulsis par šādiem atklājumiem. Bet patiesībā nevienam nevajadzētu justies kā “aplietam ar ūdeni”. Neizskatījās, ka šis vīrs varētu krist publiskā nežēlastībā, bet agrāk vai vēlāk mēs visi kļūdāmies, pat ja dzīvojam saskaņā ar savām augstajiem ideāliem.

Bībele, kuru es uzskatu par visu laiku labāko rokasgrāmatu biznesa un profesionālajai pasaulei, to paskaidro ļoti tieši: “Jo visi ir grēkojuši, un visiem trūkst dievišķās godības” (Romiešiem 3:23). Termins “grēks” burtiski nozīmē „neatbilst standartam”. Bībeles kontekstā tas nozīmē neatbilstību augstajam un  nelokāmajam Dieva standartam. Es nekad neesmu saticis cilvēku, kurš būtu perfekts. Vai jūs esat? Protams, nē. Tādēļ bez šaubām, mēs visi atbilstam raksturojumam „grēkojis”.

Vai tas nozīmē, ka mums nav jāpievērš uzmanība vai pat jāattaisno slikta uzvedība? Nē. Cilvēkiem, kuri ieņem augstus amatus, jāsaprot, ka viņus vērtē atbilstoši augstākajiem standartiem un cerībām – augstākiem nekā tiem, kurus viņi vada, jo daļa no viņu atbildības ir būt par labu piemēru, kuram vērts sekot.  

Tomēr sagaidīt, vai pat pieprasīt no viņiem pilnību, ir ne tikai nepamatoti, tas ir nereāli. Gandrīz tikko kā uzceļam savus varoņus uz pjedestāla, mums jāsāk gaidīt, kad viņi kritīs no paaugstinājuma. Lūk, daži piemēri no Bībeles saistībā ar citu kļūmēm – un arī savējām:

Esi lēns tiesāt citus. Kad atklājas kāda nepareiza rīcība, mēs ātri vien šo cilvēku nosaucam par krāpnieku vai kā vēl sliktāk. Varbūt, ka mēs šajā gadījumā nekļūdāmies, bet mums arī jāatzīst, ka līdzīgos apstākļos mēs paši, iespējams, rīkotos nepareizi. “Netiesājiet, lai jūs netopat tiesāti. Jo, ar kādu tiesu jūs tiesājat, ar tādu jūs tapsit tiesāti; un, ar kādu mēru jūs mērojat, ar tādu jums taps atmērots” (Mateja 7:1-2).

Izvērtē pats sevi. Ir teikts, ka citos mums visvairāk nepatīk tās nepilnības, kuras piemīt mums pašiem. Pirms nosodīt citus, pārliecinies, ka tev pašam nav apslēpti grēki. “Bet ko tu redzi skabargu sava brāļa acī, bet baļķi savā acī neieraugi? ... Liekuli, izvelc papriekš baļķi no savas acs un tad lūko izvilkt skabargu no sava brāļa acs” (Mateja 7:3-5).

Esi uzmanīgs novērtējot savu neievainojamību. Pirms vairākiem gadiem plaši pazīstams vadītājs apgalvoja, ka ir viena sfēra, kurā viņš nekad nepaklups – attiecības. Gada laikā atklājās, ka šim precētajam kungam ir ārlaulības attiecības ar administrācijas asistenti. “Tādēļ, kas šķietas stāvam, lai pielūko, ka nekrīt!” (1. Korintiešiem 10:12).

Autors: Roberts Dž. Tamasi

Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2011 /  www.cbmc.lv.