15.6.11

Dieva Izskaidrotājs Jēzus

Dievu neviens nekad nav redzējis. Vienpiedzimušais Dēls, kas ir pie Tēva krūts, Tas mums Viņu ir darījis zināmu.” Jāņa 1:18.

Jānis, aprakstīdams, kā Dēls Jēzus atklāj Tēvu Dievu, izmanto interesantu darbības vārdu. Šis vārds ir „exegeomai”, kas burtiski nozīmē „vadīt”, „atklāt [mācībās]”, „atvērt”, bet šeit tulkots kā „darījis zināmu”.

Tieši no šī vārda iegūstam formu „ekseģēze” (Svēto Rakstu skaidrojums), „ekseģēt” (darbības vārds — „skaidrot”), kā arī „ekseģēts” (lietvārds — Svēto Rakstu „izskaidrotājs”).

Jānis uzsver, ka Jēzus ir Dieva izskaidrotājs. Viņš mums Dievu skaidro ne tikai ar Svētā Gara starpniecību parādīdams Svēto Rakstu nozīmi, bet arī atklādams Dievu sevī. Redzēdami Jēzu, mēs redzam Dievu; pazīdami Jēzu, mēs pazīstam Dievu.

Jēzus to pašu sacīja arī par sevi. Kad Filips Viņam lūdza: „Kungs, rādi mums Tēvu, tad mums pietiek,” — Viņš atbildēja: „Tik ilgi Es jau esmu pie jums, un tu vēl neesi Mani sapratis, Filip? Kas Mani ir redzējis, Tas ir redzējis Tēvu.” (Jāņa 14:8 9)

Viņš arī mācekļiem sacīja: „Visas lietas Man ir Mana Tēva nodotas, un neviens nepazīst Dēlu kā vien Tēvs, un neviens nepazīst Tēvu kā vien Dēls un kam Dēls to grib darīt zināmu.” (Mat. 11:27)

Vēlaties uzzināt, kāds Dievs ir patiesībā? Ir tikai viens Izskaidrotājs, kurš jums parādīs patiesību: Jēzus, Dieva izskaidrotājs. Cilvēki var stāstīt visdažādākos stāstus, minēt visneticamākos argumentus un iemeslus; bet aizmirstiet to visu un dodieties tieši pie Jēzus. Ļaujiet, lai Viņš jums atklāj Tēvu.

Ir simtiem Svēto Rakstu izskaidrotāju, miljoniem Dieva izskaidrotāju. Gandrīz visi tic Dievam vai „dievam”; katrs Viņu izskaidro atšķirīgi. Bet svarīgs ir tikai viens skaidrojums: Dēla, Dieva Izskaidrotāja piedāvātais.

Izlasiet, ko Viņš mums par Dievu atklāj četros evaņģēlijos. Vēl labāk ir pētīt un pārdomāt Viņa dzīvi — un arī nāvi! Tur atradīsim Dieva atklāsmi.

Lieliskais Dievs! Sirsnīgais un mīlošais, žēlsirdīgais un līdzjūtīgais Dievs. Dievs, kuram varam uzticēties, kurš ir mūsu pusē, kurš mūs nekad nepievils. Žēlastības un patiesības Dievs.

(Autors: Viljams Džonsons)