30.6.11

Parasta žēlastība

Bet bez līdzībām Viņš uz tiem neko nerunāja; bet Saviem mācekļiem Viņš visu īpaši izskaidroja.” (Marka 4:34)

Jēzus līdzības pavisam noteikti ir īpašas. Zinātnieki un pētnieki ir analizējuši gan ebreju, gan citu tautu rakstus, bet nekad nav atraduši mācības, kas līdzinātos Jēzus sniegtajām. Ir bijušas dažas kopīgas iezīmes, tomēr Viņa līdzības ir īpašas.

Viņa līdzības nav tikai savādi stāsti ar morāli, tās nav arī mācību līdzekļi. Lai gan, virspusēji raugoties, tās ir veidotas vienkāršā valodā un viegli saprotamā veidā, tām tomēr piemīt eksistenciāla kvalitāte, neatliekamība, kas uzrunā mūs arī šodien. Attopamies, ka šie stāsti mūs ir aizrāvuši; tie mūs uzrunā un izaicina pieņemt lēmumu.

Pirmais, kas būtu jāievēro, ja runājam par līdzībām, ir tas, cik tās ir vienkāršas. Vairākas no tām pamatojas uz dabas norisēm: sēkla, kas krīt dažādās augsnēs; nezāles, kas aug kopā ar labību; mazā sēkliņa, kas pārtop milzīgā krūmā; auga dažādās augšanas stadijas. Citās ietverti ikdienišķi notikumi, uz kuru pamata veidots vienkāršs stāsts: kā zvejnieki izvelk krastā zvejastīklu un atdala labo guvumu no sliktā; ceļā uz Jēriku aplaupītais ceļotājs; dēls, kurš pamet mājas un izšķiež savu mantojumu; kāzas; divi cilvēki templī lūdz Dievu; dienas strādnieki; pazudušas aitas; negodīgs pārvaldnieks; pazaudēts sudraba gabals; negodīgs tiesnesis un tā tālāk.

Tur nav nekā fantastiska, nereāla. Nav runājošu dzīvnieku, briesmoņu vai neiedomājamu notikumu. Viss ir paredzams. Izņemot to, ka līdzības nav paredzamas. Noslēgums izaicina mūsu gaidas. Pirmie kļūst par pēdējiem, pēdējie — par pirmajiem. Jo šīs šķietami parastās līdzības ir par valstību. Parastums piesedz neparastumu.

Visas līdzības ir par žēlastību, jo tā ir Jēzus dzīves un nāves būtība. Ar to saistīta arī Dieva valstība — Dieva valdīšana to cilvēku dzīvē, kuri pieņēmuši Viņa jaunās dzīves piedāvājumu jau šeit un tagad.

Un līdzības māca, ka Dievs darbojas, izmantodams parasto, ikdienišķo. Viņš darbojas ar dabas starpniecību; viņš darbojas cilvēku sirdīs. Viņš darbojas ar parastu notikumu starpniecību darbā, skolā, mājās, draudzē.

Lai atrastu Dievu, nav nepieciešams doties uz kādu īpašu vietu. Viņš ir šeit kopā ar mums, Viņš būs jebkur, kur sevi atvērsim Viņa vadībai.

(Autors: Viljams Džonsons)