30.6.11

Jēzus kā pērle

Vēl Debesu valstība līdzinās tirgotājam, kas meklēja dārgas pērles. Un, atradis vienu sevišķi dārgu pērli, nogāja un pārdeva visu, kas tam bija, un nopirka to.” (Mateja 13:45, 46)

Tirgotājs bija meklētājs. Viņš pirka un pārdeva pērles; viņa prece bija vislabākā. Kādu dienu viņš atrada skaistāko pērli, kādu jebkad bija redzējis: lielu, nevainojamas formas un mirdzošu. Tā bija neaprakstāma, gandrīz pārāk brīnišķīga, lai būtu īsta.

Viņš vēlējās šo pērli iegūt! Bet šāda pērle nebija lēta — cena bija neizsakāmi augsta, daudz lielāka, nekā viņš spēja atļauties. Bet viņš šo pērli tik ļoti vēlējās! Viņš apsvēra dažādas idejas. Viņš vairakkārt pārbaudīja grāmatvedību. Viņš rēķināja un rēķināja. Visbeidzot viņš izdomāja veidu, kā šo pirkumu īstenot. Ja viņš pārdotu visu, kas viņam pieder, iekasētu visus parādus, tad varbūt, jā, varbūt viņš to varētu atļauties! Viņam būtu jāpārdod pārējās pērles, sava māja, kuģis — pilnīgi viss! Bet viņš iegūtu šo pērli. Un tas viņam bija vissvarīgākais.

Vai jūs, tikai redzēdami, protat atšķirt īstu vērtību? Vai esat atraduši visdārgāko pērli — Jēzu? Vai atdosit visu un jebko, lai tikai Viņu iegūtu?

„Šī vērtīgā pērle ir Kristus pats. Viņā ir visa Tēva godība un visa Dievības pilnība. Viņš ir Tēva godības spožums un Viņa personu izteicošais tēls. Kristus raksturā atklājas Tēva īpašību godība. Katra Svēto Rakstu lappuse mirdz Viņa gaismā. Kristus taisnībai kā šķīstai, baltai pērlei nav ne vainas, ne traipa. Neviens cilvēka darbs lielo un dārgo Dieva dāvanu nevar padarīt labāku. Tajā nav nevienas plaisas. Kristū ir „apslēptas visas gudrības un atziņas bagātības” (Kol. 2:3). Viņš „mums [ir] kļuvis par Dieva gudrību, par taisnību, par dzīves svētumu un pestīšanu” (1. Kor. 1:30). Viss, kas cilvēka dvēseles vajadzības un ilgas var apmierināt gan šajā, gan nākamajā pasaulē, ir atrodams Kristū. Mūsu Pestītājs ir tik dārga pērle, ka salīdzinājumā ar to visas pārējās lietas var uzskatīt par zaudējumu.” („Kristus līdzības”, 67. lpp.)

Bet ievērojiet žēlastības paradoksu. Žēlastība tiek dota kā absolūti nepelnīta dāvana. Tomēr, tāpat kā līdzībā par tirgotāju, tā prasa mūs visā pilnībā. Tātad, galu galā, žēlastība nemaz nav „par velti”? Gan jā, gan nē. Žēlastība ir domāta visiem, tai nav cenas, to nevar nopirkt par naudu. Tomēr to atrod tikai tie, kas to pieņem, kas pieņem Jēzu. Un, kad vadību pārņem Jēzus, Viņš paņem mūs visā pilnībā. Viņš ir mūsu Kungs!

(Autors: Viljams Džonsons)