27.6.11

KĀ PALIKT MOTIVĒTAM, KAD JŪTIES NOGURIS

Ir teiciens, kuru bieži lieto attiecībā uz sporta pasākumiem, un kurš tāpat attiecas arī uz jebkuru mēģinājumu kaut ko darīt ikdienā (ieskaitot darbā): ”Nav svarīgi, kā tu sāc, bet, kā pabeidz.”

Sākoties jaunai iniciatīvai, piemēram, jauna produkta ražošanai, nebijušai mārketinga stratēģijai vai jaunas tehnoloģijas ieviešanai, mūsu entuziasms parasti ir ļoti liels. Mēs sagaidām daudz, un daudzsološu panākumu gaidas spārno cerības.

Tomēr šādi enerģijas un sajūsmas pacēlumi reti ir ilgstoši. Nav neparasti, ja cilvēki zaudē ilūzijas, drosmi un sajūtas noguruši jau pusceļā, cīņā ar grūtībām, neskatoties uz to, cik noderīgi būtu turpināt. Emocijas sāk norimt, un realitāte - lai sasniegtu projekta mērķi, ir smags un garlaicīgs darbs.

Šādos brīžos ir labi skatīt uzdevumus pareizā perspektīvā. Kad es sāku sajust nogurumu, es lasu tādas Rakstu vietas kā 25. nodaļu Salamana pamācībās. Tās atgādina, ka manas sajūtas nav uzticama mēraukla lietu gaitai. Piemēram, Salamana pamācībās 25:28 mums teikts: “Vīrs, kas savu garu nevar savaldīt, ir kā atklāta pilsēta, kuras mūri ir sagrauti.”

Sajūtas var celt spārnos, un sajūtas var mūs sašūpot, tādēļ, ja vēlamies pabeigt iesākto, mēs nevaram uzticēties emocijām.

Mūsu sajūtas ietekmē vairāki faktori – pagātne, tagadne un nākotne. Bet patiesībā sajūtas bieži vien melo, tās neatspoguļo īstenību. Dzīve ir sarežģīta, un bieži vien mums jādzīvo ar jauktām jūtām: “Arī smiedamās sirds var sērot, un priekiem seko bēdas.” (Salamana pamācības 14:13) Vai kā kāds ir teicis: “Dažkārt es smejos, lai nebūtu jāraud.”

Cilvēki bieži dzīvi salīdzina ar amerikāņu kalniņiem, kur kombinējas gan pacēlumi, gan ielejas, bet patiesībā dzīve drīzāk ir  kā divas dzelzceļa sliedes. Viena sliede simbolizē pozitīvās lietas, bet otra negatīvās un sāpīgās lietas jūsu dzīvē.

Mums jāsaprot vienkārša patiesība: Mēs vienmēr vienlaicīgi  sastopamies gan ar labo, gan ar slikto! Vienmēr jūsu dzīvē notiks kaut kas labs un kaut kas slikts. Mēs nevaram gaidīt, ka vienu mēnesi viss būs tikai labi, bet nākamo tikai slikti. Mums vienmēr būs kokteilis – salds kopā ar rūgtu. 

Kaut arī mēs nevaram mūsu dzīvē, vienalga darbā vai mājās, atdalīt labo no sliktā, tomēr mēs varam koncentrēties uz aktuālajiem notikumiem: “Priecājieties ar priecīgajiem, raudiet ar tiem, kas raud.” (Romiešiem 12:15)

Tāpēc ticība Dievam ir ļoti svarīga, lai izturētu gan dzīves vētras, gan arī patīkamos pārsteigumus. Salamana pamācības 3:5 mums māca no visas sirds paļauties uz Dievu, nevis uz savu uztveri. Mūsu sajūtas var svārstīties kā viļņi pludmalē, pieplūstot un atplūstot, bet Dievs paliek uzticīgs un pastāvīgs.

Autors: Riks Vorens

Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2011 /  www.cbmc.lv.