3.3.11

Robots Stinkijs

Bet Dāvids sacīja filistietim: “Tu nāc pie manis ar zobenu un šķēpu, un kaujas vāli, bet es eju tev pretī Tā Kunga Cebaota Vārdā, kas ir Izraēla karapulku Dievs, kuru tu esi izaicinājis.” 1. Samuēla 17:45.

Vai kādreiz esat dzirdējuši par robotu Stinkiju? Tas ir nudien neglīts robots, rīks, kas konstruēts no rupji krāsotām, lētām caurulēm. Stinkijs ir salīmēts ar smirdīgu līmi — tāpēc arī viņam ir dots tāds vārds.

ASV Jūras pētījumu birojs un NASA izsludināja zemūdens robotu sacensības ar šādu nosaukumu: „Jūras attīstīto tehnoloģiju tālvadības transportlīdzekļu konkurss”. Tika pieteikts arī Stinkijs — viņu pieņēma, bet cilvēki ar grūtībām valdīja smieklus un ķiķināja. Stinkijam bija jāsacenšas ar Masačūsetsas 12 elitāru inženierzinātņu un datorzinātnes studentu izveidotu skaistu mašīnu.

Stinkijs izmaksāja vien 800 dolāru, un šo summu saziedoja vietējie uzņēmumi. Tā radītāji bija četri Fēniksas (Arizonas pavalsts) Karla Haidena vidusskolas skolēni, pusaudži, kuri valkāja platas bikses un krosenes. Viņi visi četri bija nelegālu meksikāņu imigrantu bērni. Zēni pieteicās, kad ieraudzīja skolas dabaszinātņu skolotāju izlikto sludinājumu, kurā tie piedāvāja vadīt komandu šajā konkursā.

Puiši izveidoja Stinkiju no PVC caurulēm un veikalā nopērkamām datoru rezerves daļām, bet pēc tam devās uz Santabarbaru Kalifornijas pavalstī, kur konkurss norisinājās.

Uz konkursu bija jāatved robots, kurš spētu izpētīt nogrimušas zemūdenes modeli. Ieraudzījuši prestižākās inženierzinātnes skolas pētnieku veikumu, zēni jutās nobijušies. Bet viņiem palīdzēja kāda neliela veiksme, un Stinkijs ieguva galveno balvu. Tas spēja paveikt uzdevumu, kas pazīstamās augstskolas robotam izrādījās par grūtu: 12 pēdu dziļumā no neliela zemūdens konteinera izsūkt šķidrumu.

Kāpēc man tik ļoti patīk šis patiesais stāsts? Jo man patīk stāsti par to, kā šķietami visnepiemērotākie kandidāti gūst virsroku. Tas arī ir viens no iemesliem, kāpēc cilvēkiem visos laikmetos ir paticis un patīk stāsts par Dāvidu un Goliātu. Šajā stāstā ietverti visi īstas drāmas elementi: nepieredzējis jaunietis, kas neapbruņojies dodas cīņā ar milzi, kurš klāts bruņām un kuram rokās ir milzīgs zobens. Iespējams, ka Dāvida stāsts ir labākais neveiksminieka stāsts Bībelē, bet Labajā Grāmatā tādu ir daudz.

Tas ir tāpēc, ka Bībele runā par žēlastību, kura no parastiem cilvēkiem izveido varoņus.

(Autors: Viljams Džonsons)