30.3.11

JŪSU VĒRTĪBĀM ATBILSTOŠS DZĪVESVEIDS

Viss, ko mēs darām, ir mūsu vērtību sistēmas ietekmēts. Pat ja jūs nekad neesat apsēdies un sastādījis sarakstu ar to, kas jums dzīvē ir svarīgākais, jūsu darbības vispārējos vilcienos nosaka vērtības, kuras uzskatāt par svarīgām un dārgām. Katru reizi pieņemot lēmumu, tas ir balstīts uz jūsu vērtību sistēmu.

Diemžēl dažas no vērtībām, ar kurām operējat, var neveicināt panākumu gūšanu un var būt par šķērsli apmierinājuma un piepildījuma sajūtai dzīvē. Daudzas vērtības ir mūsu zemapziņā, un mēs tās neesam izvēlējušies. Tās uzspieduši vecāki, draugi, līdzcilvēki vai apkārtējā kultūra. Piemēram, pētījumi pierādījuši, ka šobrīd televīzijas programmām ir vislielākā ietekme uz vērtībām sabiedrībā. Rezultātā, ja neesam uzmanīgi, var izrādīties, ka rīkojamies atbilstoši nekorektai informācijai un vērtībām, kuras neiztur kritiku. 

Līdzīgi kā buru novietojums nosaka kuģa peldējuma virzienu, tā jūsu vērtību sistēma nosaka jūsu dzīves ceļu. Ja tā ir patiesība, jums apzināti un bieži jāuzdod sev šādi jautājumi:

·         Kurā virzienā mana vērtību sistēma mani ved? 

·         Vai tā nodrošinās to, uz ko es ceru vai sagaidu, vai arī beigās es būšu vīlies?

Saistībā ar vērtībām ir arī citi fakti. Tie var mums radīt pamatīgu stresu. Stress rodas, kad tas, ko mēs sakāmies ticam, nesakrīt ar realitāti. Piemēram:

·         Kad mēs SAKĀM: "Ģimene man nozīmē ļoti daudz." Bet mēs vienmēr esam pārāk aizņemti vai noguruši, lai būtu kopā ar to.

·         Kad mēs SAKĀM: "Veselība man ir ļoti svarīga." Bet strādājam par daudz, ēdam par daudz vai par maz vai retāk kā vajadzētu un praktiski nenodarbojamies ar fiziskiem vingrinājumiem.

·         Kad mēs SAKĀM: "Es neesmu materiālists." Bet esam tik dziļi parādos, ka nepārtraukti uztraucamies par personīgajām finansēm.

Kad divas jūsu vērtības konfliktē, to sauc par dilemmu. Kādas prominentas pētījumu kompānijas nesens darbs parādīja, ka konfliktējošas vērtības ir galvenais iemesls emocionālajam sasprindzinājumam profesionālo un biznesa vadītāju starpā.  Kāds ir risinājums?

1. NOSAKIET, KAS DZĪVĒ PATIEŠĀM IR SVARĪGS.  Mums skaidri jānoformulē panākumu personīgā definīcija – nevis kāda cita definīcija,  bet savējā. Atcerieties sekojošo:  Panākumi ir sajūtas, kuras gūst, dzīvojot saskaņā ar savām vērtībām. Tas nav galapunkts. Jūs varat būt veiksmīgs jebkurā jūsu dzīves posmā, balstoties uz savu vērtību sistēmu un mērķiem. Sāciet ar dzīvē svarīgāko lietu saraksta izveidi. Pajautājiet sev:” Kas ir vissvarīgākais un kas saglabāsies?” "... Tagad mēs stāsimies pie taisnības pārbaudes, lai mūsu pašu acīm kļūst skaidrs, kas īsti ir labs" (Ījaba 34:3-4).

2. SĀCIET AR NESVARĪGO LIETU ATMEŠANU. Apkārtējā kultūra, draugi, līdzcilvēki un daudzi faktori var kārdināt mūs rīkoties pretēji mūsu labākajiem nodomiem. Tomēr skaidra un saprotama vērtību sistēma var kalpot mums par uzticamu ceļvedi. "Un netopiet šai pasaulei līdzīgi, bet pārvērtieties, atjaunodamies savā garā, lai pareizi saprastu, kas ir Dieva griba: to, kas ir labs, tīkams un pilnīgs" (Romiešiem12:2).

Autors: Riks Vorens

Latviešu valodas tulkojums – CBMC – LATVIJA