25.3.11

Alkatīgais prāts

Viņš pats šinī namā nav lielāks par mani, un viņš man neko nav šinī namā aizliedzis kā vien tevi, tāpēc, ka tu esi viņa sieva. Kā lai es darītu tik lielu ļaunumu un grēkotu pret Dievu?” 1. Mozus 39:9.

Jāzepa atbilde Potifara sievai ir klasika. Šis scenārijs ir īsti piemērots ziepju operai: jaunāks vīrietis un vecāka sieviete; vergs un kunga sieva, kura ar viltu plāno viņu pavedināt, sagaida atbilstošu brīdi un tad dodas uzbrukumā. Bet, kad viss pavēršas pret Jāzepu (iekāre, manipulācijas, varas spēles), viņš nerīkojas, kā scenārijā paredzēts. Jāzeps pagriežas un bēg.

Mēs nezinām, kā Potifara sieva izskatījās, vai viņa bija skaista. Ļoti iespējams, ka, būdama valdības locekļa sieva, viņa bija pievilcīga. Nav šaubu, ka, dodoties uzbrukumā jaunajam vīrietim, kuru sieviete bija noskatījusi, viņa bija tērpusies vispavedinošākajā apģērbā un dārglietās. Bet tikpat lielā mērā iespējams, ka viņa nebija pievilcīga. Kārdinājums parasti rodas parastos apstākļos. Kārdinājums galvenokārt darbojas prātā, čukstot, ka aizliegtais ir labākais, nozagtais — vissaldākais (salīdziniet ar Sal. pam.7:21).

Aizeka Voltona grāmata The Compleat Angler („Pilnīgais makšķernieks”) šķietami ir par makšķerēšanu. Tā arī ir, bet galvenokārt šī grāmata tomēr ir meditācija par dzīvi. Kādā nodaļā Voltons raksta: „Alkatīgu prātu spēj iekārdināt pat niecīgas lietas.” Zivju alkatīgums liek tām uzķerties pat uz mazāko ēsmas gabaliņu, kas plivinās ūdenī. Un cilvēka alkatīgais prāts liek tam uzķerties pat uz visnepievilcīgāko miesu, kas tiek noplivināta viņa acu priekšā.

Arī Svētajos Rakstos lasām par cilvēkiem, kas sevi pārdevuši šādu „nieku” dēļ. Ēsavs savas pirmdzimtā tiesības pārdeva par šķīvi ēdiena. Tādu piemēru ir daudz. Bet spilgtākais no tiem ir Jūda, kurš savu Kungu pārdeva par nieka 30 sudraba grašiem. Scenārijs vienmēr atkārtojas: cilvēks koncentrējas uz aizliegto ēsmu, aizraujas un uzķeras uz „āķa”.

Paldies Dievam, ar Jāzepu tā nenotika! Kā viņš izvairījās no tik spēcīga kārdinājuma? Jo viņš pazina un mīlēja Dievu, un nedarītu absolūti neko, kas Viņu varētu apkaunot.

Šodien žēlastībā šādi dzīvosim arī mēs!

(Autors: Viljams Džonsons)