23.9.10

VELTIET LAIKU „ZĀĢA ASINĀŠANAI”

Savā grāmatā: “Ļoti veiksmīgu cilvēku 7 paradumi”  Stīvens Kovejs kā septīto paradumu min: “Uzasināt zāģi.” Būtībā tas nozīmē ieturēt pauzi savā darbībā, dodot iespēju personīgai atjaunotnei vienā vai vairākās no četrām mūsu dzīves dimensijām: fiziskajā, mentālajā, sociāli – emocionālajā vai garīgajā.

Lai ilustrētu šo principu, Kovejs stāsta par cilvēku, kurš pastaigājās mežā un izdzirdēja zāģa skaņu. Dodoties skaņas virzienā, viņš ieraudzīja vīru, kurš vaiga sviedros centās nozāģēt lielu koku.

“Ko jūs darāt?” vaicāja vērotājs. “Es zāģēju koku, vai tad tu neredzi?” sekoja atbilde. "Nē, es domāju, ka izskatās, jūs smagi nopūlaties. Cik ilgi tas jau velkas?" "Divas stundas." "Kādēļ jūs neveltāt kādu brīdi, lai uzasinātu zāģi? Tas šo procesu padarītu ātrāku." "Man nav laiks to darīt – man jānogāž šis koks!"

Vecā Derība Bībelē lieto analoģiju, lai parādītu, kā mums kļūt efektīvākiem: "Kad cirvis ir kļuvis neass un tā asmens netiek uzasināts, tad jāpieliek vairāk spēka, bet darbu veicina gudrība." (Salamans mācītājs 10:10).

Ir daudzi veidi kā „uzasināt asmeni” – iegūt papildus sagatavotību. Var atgriezties mācību solā un iegūt vairāk zināšanu par  savu darbu. Var lasīt grāmatas. Viens no komentāriem skan: „ Mēģināt darīt jebko bez tam nepieciešamajām zināšanām vai aprīkojuma ir līdzīgi kā cirst malku ar neasu cirvi. Ja jums trūkst iemaņu vai rīku, lai paveiktu darbu, „uzasiniet tos” papildus mācībās vai treniņos.

Viena no „asināšanas” metodēm ir ļoti laba, bet daudzi no mums to pielieto ļoti negribīgi – atpūta. „Man nav laiks,” jūs sakiet sev un citiem, ja jums jautā. „Ir tik daudz jāizdara, es atpūtīšos, kad būšu pabeidzis.”

Vēl kāds ir teicis: „Jo vairāk es steidzos, jo vairāk es atpalieku!” Dažkārt cenšanās strādāt smagāk, kad esi fiziski, mentāli, emocionāli vai garīgi iztukšots, patiesībā mūsu rezultātus izgaisina. Īsa atpūta, snaudiens, brīva diena vai pat atvaļinājums var atjaunot enerģiju, garu un atgriezt optimismu.

Daži cilvēki tic, ka Dievs un Bībele pieprasa nepārtrauktu darbošanos, bet Raksti ļoti daudz māca par atpūtas svarīgumu: “Un Dievs pabeidza septītajā dienā Savu darbu, ko Viņš bija darījis, un atdusējās septītajā dienā no visa Sava darba, ko bija darījis” (1. Mozus 2:2). “Jo sešās dienās Tas Kungs ir radījis debesis un zemi, jūru un visu, kas tur atrodams, un septītajā dienā Tas Kungs atdusējās” (2. Mozus 20:11).

Viens no 10 baušļiem ir: “Piemini sabata dienu, ka tu to svētī” (2. Mozus 20:8). Bet tas nav iecerēts kā ierobežojums, jo Jaunajā Derībā Jēzus deklarē: „Viņš uz tiem sacīja: "Sabats ir celts cilvēka dēļ un ne cilvēks sabata dēļ” (Marka 2:27). Atpūta nav tikai laba, tā ir nepieciešama, lai dzīve būtu auglīga.

Pārskatos par Jēzus zemes gaitām mēs varam lasīt, ka, neskatoties uz svarīgajiem uzdevumiem, Jēzus bieži atdalījās no pūļa, lai „asinātu zāģi.” 1. Pētera 2:21 mums teikts: “…Jo arī Kristus ir cietis jūsu labā, jums atstādams priekšzīmi, lai jūs sekotu Viņa pēdām.” Ir pamatoti domāt, ka pilnvērtīga atpūta ir viens no soļiem Viņa pēdās.

Cik ass ir jūsu zāģis?

Autors: Roberts Dž. Tamasi

Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2010 /  www.cbmc.lv.