16.9.10

Mācīties no kļūdām

Jo taisnais krīt septiņas reizes un ceļas atkal augšā, bet bezdievīgie ieslīgst nelaimē.” Salamana pamācības 24:16.

Cilvēks, kurš nekad nav kļūdījies, nekad neko nav paveicis. Slaveno izgudrotāju Tomasu Edisonu mēdza dēvēt par ģēniju, bet viņš par sevi sacīja: „Neesmu nekāds ģēnijs! Ģeniāli ir nepadoties. Esmu kļuvis veiksmīgs, nemitīgi kļūdoties.”

Ja domāsim pareizi, kļūda var kļūt par vērtīgu mācību. Piemēram, Kristofers Kolumbs devās izpētīt Āziju, bet atklāja Ameriku.

Viesnīcas īpašniece Ruta Veikfīlda kādu dienu 1930. gados cepa cepumus, kuru recepte bija simtiem gadu veca. Viņa sagrieza Nestle šokolādes tāfelīti, tās gabaliņus iemaisīja mīklā un cerēja, ka tie izkusīs. Izņemdama pannu no krāsns, viņa ieraudzīja nevis šokolādes cepumus, bet gan smilšu cepumus ar šokolādes gabaliņiem. No šīs kļūdas radās visu laiku iecienītākie cepumi.

Dzeltenās līmlapiņas radās, kad kāds 3M firmas pētnieks centās uzlabot līmlenti. Kāda cita 3M zinātniece centās radīt sintētisku gumiju, ko izmantot lidmašīnu degvielu tvertnēs. Kādu dienu jaunā viela uzpilēja uz viņas asistenta kurpes, un to nevarēja notīrīt. Kurpei kļūstot vecākai, tā izskatījās notraipīta, izņemot vietu, kur tika uzšļākta šī viela. Šī „kļūda” ar laiku pārvērtās par Scotchgard, kuru mūsdienās lieto, lai novērstu traipu nokļūšanu uz audumiem.

Šo sarakstu varētu turpināt vēl un vēl. Aleksandrs Flemings atklāj penicilīnu, Čārlzs Gudjērs iemācās, kā palielināt gumijas izturību. Vilsons Greitbečs izgudro elektrokardiostimulatoru sirdij. Visi šie atklājumi radās kādas „kļūdas” rezultātā.

Līdzīgi ir arī kristīgajā dzīvē. Tā kā Dievs vēlas, lai mēs Viņa žēlastībā pieaugtu, tas nozīmē, ka mēs vēl neesam visu sasnieguši, neesam visu atklājuši. Atkal un atkal mēs krītam. Dažreiz pēc šādiem kritieniem mēs sevi sodām. Bet Dievs ir apsolījis: kaut mēs kristu septiņas (vai septiņdesmit septiņas) reizes, mēs atkal piecelsimies. Viņa žēlastība mūs paņem aiz rokas, paceļ un sūta tālāk nobriest un attīstīties. Viņš vēlas, lai mēs no savām kļūdām mācītos.

(Autors: Viljams Džonsons)