16.5.11

EFFEKTĪVAS PĀRMAIŅAS – DOMĀŠANAS ATJAUNOŠANA

Gandrīz ikviens no mums vēlas sevī ko pārmainīt – darbā, attiecībās, ikdienas paradumos un darbībās. Bet lai veiktu izmaiņas dzīvē, pirmkārt, jāmaina ir domāšanas veids. Visām jūsu darbībām pamatā ir domas. Uzvedību nosaka pārliecība, katru darbību pamudina – attieksme.

Dzirdot, kā to pasniedz mūsdienu filozofi, šķiet, ka tas ir kāds jauns atklājums. Bet Dievs šo patiesību darīja zināmu jau pirms tūkstošiem gadu: „Esi uzmanīgs kā domā, tava dzīve tiek veidota atbilstoši tavām domām" (Salamana pamācības 4:23, Mūsdienu Angļu versija (tulk.)).

Lai ilustrētu šo domu, iedomājieties ātrlaivu ezerā, kurai autopilots uzstādīts uz austrumiem. Ja jūs gribat doties pretējā virzienā – uz rietumiem, jums ir divi iespējamie veidi, kā to izdarīt:

Viens veids ir sagrābt stūri un ar spēku pagriezt laivu. Ar gribasspēku jūs varat pārspēt autopilotu, tomēr sajutīsiet nepārtrauktu pretestību. Jūsu rokas, iespējams, nogurs no pastāvīgās slodzes, un, atlaižot stūri, laiva atkal uzņems iepriekšējo kursu.

Izklausās pēc grūta darba, vai ne? Uz izmaiņas būs tikai īslaicīgas – pārtraucot pielikt pūles, viss atgriezīsies vecajās sliedēs.

Tā notiek, kad jūs vēlaties veikt izmaiņas savā dzīvē ar gribasspēka palīdzību. Jūs sakāt sev: "Es turpmāk sevi piespiedīšu … ēst mazāk… nesmēķēt… būt organizētam… neatbildēt ar dusmām...”

Gribasspēks var radīt īslaicīgas pārmaiņas, bet vienlaicīgi nepārtrauktu iekšēju stresu, jo jūs neesat ticis galā ar cēloņiem, kuri izsaukuši to, ko gribat mainīt. Mainīt vēlmes nešķiet dabiski. Tam nepieciešams liels gribasspēks un pūles. Galu galā jūs padodaties – pārtraucat diētu, pasniedzaties pēc cigaretes, nokavējiet sapulci vai arī reaģējiet ar nepamatotām dusmām.

Ir labāks un vieglāks ceļš – izmainiet savu „autopilotu” – veidu, kā domājat.  Vai arī, kā teikts Bībelē, esiet atvērti pārmaiņām: "Un netopiet šai pasaulei līdzīgi, bet pārvērtieties, atjaunodamies savā garā, lai pareizi saprastu, kas ir Dieva griba: to, kas ir labs, tīkams un pilnīgs." (Romiešiem 12:2)

Pārmaiņas parasti sākas domās. Domas nosaka to, kā mēs jūtamies, un sajūtas ietekmē mūsu rīcību, un tādēļ mums: "… jāatjaunojas savā sirdsprātā" (Efeziešiem 4:23).

Lai būtu līdzīgs Kristum, jāattīsta domāšana līdzīgi Kristum. Bībele runā par domāšanu kā Jēzum Kristum un sauc šo domāšanas izmaiņu par „atgriešanos”. Tulkojumā no grieķu valodas burtiski – mainīt domas un virzienu.

Atgriezties nozīmē mainīt domāšanas veidu. Jums jāmaina savas domas par Dievu, sevi, grēkiem, citiem cilvēkiem, jūsu nākotni, visu un jāadoptē Kristus viedokli par dzīvi – Jūs taču esat Viņa sekotājs!

Autors: Riks Vorens

Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2010 /  www.cbmc.lv.