14.10.10

Žēlastība kreiļiem

Viņa mācekļi Viņam jautāja: „Rabi, kas ir grēkojis, viņš pats vai viņa vecāki, ka viņš neredzīgs piedzimis?”” Jāņa 9:2.

Pirms trīsdesmit viena gada 13. augusts tika pasludināts par Starptautisko Kreiļu dienu. Šo datumu izvēlējās tāpēc, ka tā vēl nebija svētku diena, un togad trīspadsmitais datums bija piektdiena.

10% iedzīvotāju ir kreiļi. Viņiem vienmēr jācīnās ar labroču vairākuma radītajiem kultūras aizspriedumiem. Jau kopš senatnes uzskatīts, ka kreilis nozīmē kaut ko sliktu. Franču valodā vārds „gauche” nozīmē gan „pa kreisi”, gan arī apzīmē ko neveiklu, lempīgu, bez grācijas.

Bībelē labā puse ir goda vieta (Ps. 110:1 5).

Kreiļi saskaras ar virkni neērtību, sākot no datora tastatūras (lai gan Bils Geitss ir kreilis!) līdz konservu atvērējiem un motorzāģiem, no tualetes papīra līdz skolas galdiem. Viņi pat nevar atrisināt krustvārdu mīklu, nemitīgi nepārvietojot roku, ar kuru raksta.

Nav brīnums, ka kādam radās ideja par īpašu dienu kreiļu tiesību aizsardzībai. Tomēr šis plāns izplēnēja — organizācija, kas šo kustību aizsāka, pašlaik vairs neeksistē. Kreiļiem atliek vien sevi mierināt ar domu: tā kā labā smadzeņu puslode kontrolē ķermeņa kreiso pusi, viņi ir vienīgie cilvēki, kam smadzenes ir pareizajā vietā.

Tomēr kreiļi var lepoties ar plašu slavenu cilvēku klāstu: Henrijs Fords, Alberts Einšteins, Gandijs, Vinstons Čērčils, karaliene Elizabete II, kā arī septiņi ASV prezidenti, ieskaitot Ronaldu Reiganu, Džordžu H. V. Bušu un Bilu Klintonu.

Bībelē nav minēts, ka kāds no Jēzus sekotājiem būtu bijis kreilis, bet tādi noteikti bija. Pestītājs skaidri norādīja, ka mūsu izskats (augums, ādas krāsa, rase, dzimums) Viņa skatījumā neko nemaina. Kad mācekļi Viņam jautāja par cilvēku, kurš bija piedzimis akls, Viņš atbildēja: „Ne viņš ir grēkojis, ne viņa vecāki, bet Dieva darbiem vajag parādīties viņā.” (Jāņa 9:3)

Kā visos laikos, arī mūsdienās cilvēki izceļ minoritātes, jo viņi ir atšķirīgi. Bet žēlastība visu izmaina. Tas, ka esam īsi vai gari, melni vai balti, kreiļi vai labroči, ir tāpēc, lai mūsu dzīvē varētu atspoguļoties Dieva darbi.

(Autors: Viljams Džonsons)