25.10.10

Pasaules vai Vārda veidots

Un netopiet šai pasaulei līdzīgi, bet pārvērtieties, atjaunodamies savā garā, lai pareizi saprastu, kas ir Dieva griba: to, kas ir labs, tīkams un pilnīgs.” Romiešiem 12:2.

Ja mūs neveidos Vārds, tad veidos pasaule. Nospiedošā kultūra pamazām mūs izveidos savā līdzībā. Nemanot tās attieksmes un vērtības kļūs par mūsu attieksmēm un vērtībām.

Mūsu vienīgais nodrošinājums ir katru dienu ļaut Vārdam mūs pārveidot tā, kā to mums vēl Dievs. Bībele ir Viņa dāvana mums, žēlastības dāvana, lai atvieglotu mūsu gājumu. Ja Svētā Gara ietekmei, kas izsauca esamībā šo Vārdu, ļausim izmainīt visu mūsu būtību, tā mūs padarīs „pilnīgus, sagatavotus katram labam darbam” (2. Tim. 3:17).

Lai gan mūsdienās daudziem kristiešiem ir pieejami dažādi Bībeles tulkojumi, viņi par nožēlu ļauj Vārdam izzust no savas dzīves. Piemēram, Amerika tiek uzskatīta par Bībeles valsti, bet amerikāņi ir kļuvuši par bibliskiem analfabētiem. Pētījums, kurā tika iesaistīti 1156 vidusskolnieki, parādīja, ka tikai viens no 39 skolniekiem varēja nosaukt trīs Pāvila sarakstītās vēstules. Tikai viens no 38 varēja nosaukt trīs Vecās Derības praviešus.

Kopumā 84 % amerikāņu apgalvo, ka tic Desmit baušļu nozīmīgumam arī mūsdienās, bet vairāk nekā puse šo ļaužu nespēj nosaukt pat piecus no minētajiem Dieva likumiem! Barnas pētnieku grupa aptaujāja cilvēkus, kas sevi dēvē par kristiešiem. Viņi atklāja: 22 % cilvēku uzskata, ka Bībelē ir Toma evaņģēlijs, un 13 % cilvēku nezināja, vai Bībelē šāds evaņģēlijs ir vai nav. Un 42 % uzskatīja, ka frāze: „Dievs palīdz tiem, kas palīdz paši sev” — ir atrodama Bībelē.

Kāpēc valda tik liela neziņa? Jo cilvēki Bībeli nelasa. Visiem amerikāņiem ir vismaz viena Bībele, lielākajai daļai — pat vairākas, bet šīs grāmatas apput plauktos neaiztiktas. Statistika rāda, ka ebreji gadā vidēji pavada 325 stundas pētīdami Bībeli, katoļi — apmēram 200 stundu, bet protestanti — tikai 25 stundas.

Bībele mums nevar palīdzēt, ja atstāsim to novārtā. Mums katram jāizvēlas ļaut Vārdam mūs izmainīt. Tas nozīmē, ka mums savā dzīvē Bībeles lasīšana jāizvirza kā prioritāte, katru dienu atlicinot laiku klusam lūgšanu laikam un ieklausoties Dieva teiktajā.

Autors: Viljams Džonsons