2.8.10

MAZA NEAPMIERINĀTĪBA VAR PĀRAUGT LIELĀ PROBLĒMĀ

Manī daudzkārt radījis izbrīnu tas, kā nelielas neapmierinātības darba vietā pāraug vienā lielā, sliktā attieksmē, līdz tam laikam, kad jādodas mājās. Kā gudrais ķēniņš Salamans rakstīja pirms tūkstošiem gadu: “Gūstiet mums nebēdnes lapsas, mazās lapsas, kas posta vīna dārzus, jo tagad ziedos ir arī mūsu vīna dārzi!” (Salamana augstā dziesma 2:15).

Katrai darba vietai ir savas unikālās problēmas, jautājumi, kuri var rasties un sabojāt vispatīkamāko un mierīgāko dienu. Bet esmu ievērojis, ka frustrāciju cēlonis profesionālajā un biznesa vidē parasti ir kāds no šiem trijiem:

PĀRTRAUKŠANA: To rada neplānots apmeklētājs, vai telefona zvans, līdzīgi kā tas, kuru saņēmu, rakstot šo teikumu! Šādi traucējumi īpaši nepatīkami, kad jūs esat ierobežoti laikā, lai paspētu uz tikšanos, sagatavotu atskaiti vai kāda cita iemesla pēc. Pat visrūpīgākā sagatavošanās nevar pasargāt jūsu vislabākos plānus no šādiem traucējumiem.

NEĒRTĪBAS: Pārtraukšanas parasti rada cilvēki, bet ar neērtībām es domāju tās situācijas, kad vainojamas lietas – palīglīdzekļi un modernās „ērtības”, kuras sagriež visu ar kājām gaisā, kad pārstāj darboties. Piemēram, kopētājs saplīst, un jums vai kādam citam jāpatērē laiks tā savešanai kārtībā. Satiksmes sastrēgums jums liek sēdēt un skatīties, nevis paspēt uz tikšanos. Vai arī jūs nevarat atrast failu ar vajadzīgo prezentāciju.

AIZKAITINĀJUMI: Tie var būt dažādu veidu, piemēram, cilvēki, kuri spēlē sunīšus pa telefonu – jums vajag ar viņu aprunāties, bet viņš izvairās runāt tieši un atstāj ziņojumus, slimība, kura izrauj no ierastā ritma, nepatīkami klienti, kuri neatzīst tos pūliņus, kurus viņu labā esat pielikuši.

Vienalga, patīk tas jums vai nē, šie visi augstākminētie traucēkļi ir dzīves sastāvdaļa. Nav svarīgi, cik ļoti jūs cenšaties, jūs nevarat no tiem izvairīties. Es garantēju, ka šajā nedēļā jūs saskarsities ar visiem trim traucējumu veidiem. Tomēr, neskatoties uz to, ka nevarat no tiem izvairīties, jūs varat iemācīties neļaut tiem kļūt par nevajadzīga stresa cēloni. Kāds ir traucējumu pārvaldīšanas noslēpums?  

- Nepretojies tiem.  Akceptē tos, bet nepārspīlē un neeksplodē dusmās.

- Neņem tos ļaunā. „Neuzkurini” sevi, uzkrājot dusmas.

- Neatkāpies ar tiem. Neiežēlini pats sevi, pakļaujoties negaidītiem šķēršļiem.

- Samazini tos. Attiecies pret traucējumiem nopietni, bet raugies uz tiem no pareizās puses. Uzskati tos par nelielu neveiksmi, nevis nozīmīgu postu.

Bībele māca, ka viens no gudrības blakusproduktiem ir pacietība. Mums savi apstākļi jāaplūko no Dieva perspektīvas. Kad esmu saskaņā ar Dievu, es atceros, ka Viņš visu kontrolē, arī tad, kad es nē. Kā vēstulē Galatiešiem 5:22 teikts: “Bet Gara auglis ir: mīlestība, prieks, miers, pacietība…

Autors: Riks Vorens

Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2009 / www.cbmc.lv