25.8.10

IDEJAS NETICAMAIS SPĒKS

Pagājušā gada laikā es izlasīju vairāk nekā 30 dažādas grāmatas, bet sirdī iekrita viena: “The Boy Who Harnessed the Wind” (“Zēns, kurš izmantoja vēju”), kuras autori ir Viljams Kamkvamba (William Kamkwamba) un Braiens Mīlers (Bryan Mealer). Grāmata ir par 14 gadīgo Billiju, kurš dzīvoja nelielā sausuma nomocītā ciematiņā Āfrikas dienvidaustrumos Malāvijā. Viņš un viņa ģimene, tāpat kā visi citi viņu ciemā, dzīvoja bez tekoša ūdens un elektrības. Bez naudas, bez izglītības un bez iespējām, bet Billijam – Viljamam Kamkvambam bija - ideja!

Viljams atsacījās aizmirst savus sapņus. Autori rakstīja: „Ar neko vairāk kā sauju kukurūzas miltiem vēderā, dažām vecām zinātniskām grāmatām un bruņojies ar zinātkāri un mērķtiecību, viņš uzsāka izaicinošu plānu – nodrošināt ģimenei luksus lietas, kuras varēja atļauties tikai 2% no malāviešiem.”

Ciemata izgāztuvē viņš savāca dažādas lietas, no kurām uzkonstruēja vējdzirnavas par spīti sabiedrības izsmieklam, kurš rimās tikai, kad tās sāka darboties. Ūdens tika sūknēts no akas un enerģija bija pietiekamā daudzumā, lai ģimenes būdā degtu elektriskā spuldze.

Idejas (jeb sapņa) spēks ir dzinējs, kurš var pārveidot mūsu dzīves un domāšanas veidu. 1970-to gadu vidū no koledžas tika atskaitīts kāds vārdā Bils Geits, un viņam bija ideja. Tā noveda pie vismodernākās programmatūru kompānijas – Microsoft izveides. Katra no vairāk nekā 4000 NASDAQ biržā minētajām kompānijām savu spēku ņēmusi no idejas, dzirksteles, kura bija sākumā.

"Dievs, dod man ideju." Tā bija vienkārša lūgsna, kuru lūdza jauns cilvēks, vārdā Davsons Trotmens (Dawson Trotman), kurš vēlāk dibināja vispasaules kalpošanas misiju – Navigators, kuru Dievs lietojis, lai pieskartos neskaitāmiem tūkstošiem dzīvju.  

Tas bija ap 1950. gadu beigām, kad mana sieva Mariana man teica: „Bob, šo varam izdarīt arī mēs.” Mēs sēdējām pie baseina viesu rančo Tuksonā, Arizonas štatā ASV, sēkla izdzina saknes, un izauga mūsu viesu rančo Kolorado.

Tomēr brīdis, kad galvā parādās doma, ne vienmēr ir īstais, lai sāktu darbību. Dažkārt labākais ir pagaidīt līdz piemērotākam laikam, resursiem un cilvēkiem, lai ideja kļūtu auglīga. Tādēļ, ja jums ir ideja, vienalga cik laba, atstājiet to uz brīdi vienu. Dodiet laiku Dievam izdarīt Viņa darbu. Kad ideja ir iesakņojusies, veiciet sekojošos soļus – lūdziet, plānojiet un gatavojieties.  

Atskatoties uz pagājušajiem 50 gadiem, es redzu sevi kā mazu zēnu (lai gan man bija jau 40), kurš pazemīgi un dedzīgi izmantoja Svētā Gara vēju, izaicināts darīt ko tādu, kas pirms tam bija pilnīgi svešs, bet vēlējās uzticēties Dievam un pārvērst ideju realitātē. 

Vai jūsu priekšā ir nepārvaramas upes? Vai ir kalni, kuriem nevarat izurbties cauri? Ticiet man, Dievs ir speciālists lietās, kuras citiem šķiet neiespējamas. Viņš var paveikt to, ko citi nespēj.

Viņš taču ir apsolījis:

"Piesauc Mani, tad Es tevi uzklausīšu un tev atklāšu lielas un brīnišķas lietas, kas tev nebija zināmas." (Jeremijas 33:3).

Autors: Roberts Fosters

Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2010 /  www.cbmc.lv.