9.6.10

Tehnoloģiju gūstā

Rimstieties un atzīstiet, ka Es esmu Dievs, cildināms tautu starpā, cildināms pa visu pasauli!” Psalmi 46:11

Pirms kāda laika es devos komandējumā uz kādu valsti, kurā nebija pieejams nedz dators, nedz mobilais tālrunis. Pēc gandrīz divu nedēļu prombūtnes atgriezies mājās, biju pārsteigts, cik daudz esmu nokavējis, pēc tam atskārstot, ka tas tomēr ir ļoti maz.

Ierīces, kuras uzskatām par būtiskām dzīves sastāvdaļām, patiesībā mūsu dzīvi kontrolē. Tehnoloģijas, kurām būtu jātaupa mūsu laiks, galu galā padara dzīvi vēl steidzīgāku.

Aplūkosim e-pastu. Tas ir brīnišķīgi: nosūtīt vēstuli kādam, kurš atrodas otrā pasaules pusē, un jau pēc dažām minūtēm saņemt atbildi – un tas viss par minimālu samaksu. Negatīvais aspekts ir tāds, ka daudzi, sūtīdami man e-pasta vēstuli, cer, ka es pametīšu visu pārējo, ko daru, un uzreiz viņiem atbildēšu. Ja viņi pēc neilga laika vēl joprojām nav saņēmuši atbildi, tie kļūst dusmīgi, pat nepieklājīgi un naidīgi.

Tad vēl ir visuresošais mobilais tālrunis. Tā tiešām ir apbrīnojama ierīce! Nospiežot pāris pogu varu sarunāties ar cilvēku, kurš atrodas tūkstošiem jūdžu tālu un dzirdēt tikpat skaidri, it kā viņš atrastos man līdzās. Tomēr arī mobilajiem tālruņiem ir sava negatīvā puse – piesārņojums.

Jo vairāk cilvēku runā, izmantojot mobilos tālruņus, jo piesārņotāks kļūst gaiss [arī troksnis ir viens no piesārņojuma veidiem]. Uz ielas bieži vērojams, ka cilvēks ejot vicinās ar rokām un šķietami sarunājas pats ar sevi. Pirms pāris gadiem, redzot šādu skatu, jūs droši vien būtu izsaukuši attiecīgās iestādes pārstāvjus, lai ievietotu gājēju garīgi slimo aprūpes iestādē. Bet ne tagad – viņš vienkārši runā, izmantojot mobilo tālruni. Kāpēc neatkarīgi no atrašanās vietas – lidostās, autobusos, restorānos un citur – cilvēki pa mobilajiem tālruņiem runā skaļās balsīs? Un kāpēc daudzi no mums uzskata, ka jebkurš saņemtais zvans ir pietiekams iemesls, lai pārtrauktu sarunas ar citiem cilvēkiem un atbildētu uz to? E-pasti un mobilie tālruņi kontrolē mūsu dzīvi.

Pienācis laiks tiem šīs kontroles iespējas atņemt. Ir ļoti maz zvanu vai ziņu, kas nevarētu pagaidīt dienu, nedēļu vai pat ilgāk, pirms uz tiem atbildam.

Šodien mūsu lielākā vajadzība ir tā, uz kuru mudina šis Bībeles teksts – norimt! Apstāties! Būt mierīgiem!

Bez tā nav iespējams iepazīt Dievu.

 

(Autors: Viljams Džonsons)