8.9.08

Patiesība un miers

Man nepatīk konflikti, bet esmu iemācījies respektēt cilvēkus, kuri gadījumos, kad uzskata, ka tam būs rezultāts, labprāt risina domstarpības tieši. Viens no šādiem reti sastopamiem cilvēkiem ir mans draugs Džims.

Džimam klātesot nav stūrī paslēptu „ziloņu”. Jūs zināt, kas tie ir – lielas problēmas, par kuru esamību zina visi, bet nevienam nav vēlēšanās vai drosmes tās risināt. Tā vietā tās tiek ignorētas, cerot, ka kaut kādā veidā problēmas izzudīs pašas.

Džims tāds nav. Ja ir kāda lielāka problēma, kuru vajadzētu izskatīt sapulcē, viņš to liks galdā un rosinās diskusiju drīzāk agrāk nekā vēlāk. Dažiem cilvēkiem šāda pieeja šķiet nevajadzīgi konfrontējoša, bet Džims ir sapratis, ka nav iespējams attīstīt attiecības jaunā līmenī, vienalga, biznesā, personīgajā dzīvē, draudzē vai sabiedriskajās aktivitātēs, kamēr jums nav vēlēšanās grūtos jautājumus atbilstoši risināt.

Piemēram, nesenajā sapulcē Džims nemitīgi turpināja uzdot vienus un tos pašus, vienkāršus, bet asus jautājumus atkal un atkal, cenšoties vadīt klātesošos uz atbildes atrašanu, kura galu galā ļautu diskusiju pavirzīt uz priekšu. Sapulcē bija vairāki neērti brīži, pat tādi, kuros dažiem klātesošajiem lūdza komentārus neuztvert tik personiski.

Tomēr Džima konfliktu risinājuma stils pacēla sapulces emocionālo līmeni un veicināja klātesošo iesaistīšanos. Tas ļāva atklāties patiesībai un vadīt grupu uz mierīga un saprātīga problēmas risinājuma atrašanu.

Esmu vairākkārt cīnījies ar kontrastu starp Jēzu, kurš Rakstos sludina: “Svētīgi miera nesēji, jo tie tiks saukti par Dieva bērniem.” (Mateja 5:9) un to pašu Jēzu, kurš atbilstoši bībeliskiem principiem ne tikai izteica asus pārmetumus naudas mijējiem templī, bet izmantoja pat pātagu (Jāņa 2:15).

Labu līdzsvaru starp šiem diviem pilnīgi atšķirīgajiem konfliktu risināšanas paņēmieniem mēs varam redzēt Dieva Caharijam atklātajā ilgtermiņa plānā Ciānas mieram un labklājībai.

Caharijas 8:16-17 mēs mācāmies: “Un redzi, šie ir tie likumi, kas jums jāpilda: ”Runājiet patiesību cits ar citu, spriediet taisnu un miera pilnu tiesu savos vārtos! Un lai neviens nedomā savā sirdī neko ļaunu pret savu tuvāko, un nemīliet nepareizus zvērestus, jo visu to Es ienīstu!” saka Tas Kungs.”

Ja jūs esat iesaistīti konfliktā vai arī baidāties, ka jūsu organizācija atrodas uz robežas postošai cīņai starp idejām, nākotnes mērķiem vai personālijām, mācāties no mana drauga, Džima. Viņš vēlas jūs iedrošināt nepieciešamības gadījumā izmantot konfliktu, runāt patiesību mīlestībā un veikt visu nepieciešamo, lai panāktu mieru.

(Autors: Riks Bokss)

Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija