8.9.08

Cik daudz ir pietiekami?


Nauda tiecas dominēt mūsu dzīvē. Mēs patērējam daudz laika, lai to pelnītu, to tērētu, to uzkrātu, to investētu, to dotu un pat lai domātu par to. Nesens globāls pētījums uzrādīja, ka finansiālas grūtības un konflikti ir pamatā aptuveni 50 % laulību šķiršanas gadījumu.

Par laimi, Bībelē ir doti lieliski norādījumi naudas pārvaldīšanai. Vairums Jēzus stāstīto līdzību saistītas ar materiāliem īpašumiem. Īstenībā Viņš biežāk runāja par naudu nekā paradīzi vai elli. Iespējams, tas ir tādēļ, ka cilvēkiem vairāk interesē nauda!

DIVI IZPLATĪTĀKIE MĪTI PAR NAUDU:

1. MĪTS: “Nauda ir ļaunums.” Nauda nav ne laba, ne slikta. Bībele patiesībā saka: "Visa ļaunuma sakne ir naudas MĪLESTĪBA " (1. Timotejam 6:10)*. Bībele mūs māca, ka lietas JĀLIETO un cilvēki JĀMĪL. Ja mēs rīkojamies pretēji, mēs nonākam nepatikšanās. Ja mēs mīlam lietas, mēs sākam izmantot cilvēkus. Dievs saka, ka cilvēki vienmēr ir svarīgāki par materiālajiem labumiem.

2. MĪTS: “Nauda ir laimes atslēga.” Acīmredzami, ka arī tā nav patiesība. Ja nauda garantē laimi, tad tie, kam tā ir visvairāk, vajadzētu būt vislaimīgākajiem. Tomēr ikdienā mēs redzam un dzirdam, kā vēstis masu medijos šo priekšstatu sagrauj. Jēzus teica: "Cilvēka patieso dzīvi neveido manta, kas viņam pieder, neatkarīgi no tā cik bagāts viņš būtu. " (Lūkas 12:15)*.

Tad cik daudz naudas mēs varam iegūt, nejūtoties vainīgi par to? Dievs saka, ka varat pelnīt, cik vien spējat, kamēr savā kārē pelnīt ievērojat četrus ierobežojumus:

1. Kamēr tas neievaino jūsu veselību. Muļķi sevi nostrādina līdz nāvei. Jūsu veselībai jābūt primārai attiecībā pret bagātību. "Nenopūlē pārlieku sevi, lai tu kļūtu bagāts, atmet tādu savu gudrību! " (Salamana Pamācības 23:4.)

2. Kamēr tas neievaino jūsu ģimeni. Ģimenes izjūk, kad vecāki ir pārāk aizņemti, lai nopelnītu vairāk. Bērniem nevajag vairāk mantas - viņiem vajag vairāk laika kopā ar vecākiem. Jūs varat kļūt tik aizņemts ar pelnīšanu, lai dzīvotu, ka aizmirstat dzīvot! „Mantkārīgs cilvēks sagādā nepatikšanas paša ģimenei.” (Salamana Pamācības 15:27)*.

3. Kamēr tas neievaino citus cilvēkus. Dievs pieprasa, lai mēs naudu nopelnām godīgā ceļā. Viņš saka, ka negodīgi iegūta bagātība beigās liek justies nelaimīgam. "Labāks ir mazumiņš, iegūts ar taisnību, nekā saņemt daudz ienākumu ar netaisnību.” (Salamana Pamācības 16:8).

4. Kamēr jūs tikpat lielu uzmanību pievēršat garīgajai izaugsmei. Finansiālu mērķu esamība ir slavējama, ja vien jums ir arī garīgās attīstības mērķi. Jums nepieciešams līdzsvars. Dzīves mērķis ir daudz lielāks nekā tikai materiālo labumu uzkrāšana. „Es lūdzos, lai tev veicas materiālajās lietās tāpat, kā tev veicas garīgajās.” (3 Jāņa :2)*.

Paturi prātā šo padomu no Bībeles: "Piesavinies īsteno gudrību un pieņemies tajā, jo tā ir labāka par zeltu, un būt apveltītam ar saprātu ir cildenāk nekā apzināties savā īpašumā sudrabu esam." (Salamana Pamācības 16:16).

* - Ar zvaigznīti apzīmētie Bībeles citāti tulkoti no angļu valodas.

Autors: Riks Vorens

Latviešu valodas tulkojums CBMC Latvija, Copyright 2008