8.9.08

Ko darīt ar pārestībām?


Ja strādājat ar cilvēkiem, iespējamība, ka viņi jūs aizskars dažādos veidos, ir ļoti liela. Klienti centīsies jūs ļaunprātīgi izmantot. Konkurenti jūs apmelos. Kolēģi jūs nodos. Bosi jūs nenovērtēs.

Dažkārt cilvēki jūs aizskar tīši, bet dažkārt bez iepriekšēja nodoma. Nav nekādas starpības – abos gadījumos sāp līdzīgi! Kad kāds mūs aizvaino, tipiska atbildes reakcija ir apvainoties. Aizvainošanās mūs nofiksē šajā pāridarījuma stāvoklī. Tā vietā, lai tiktu tam pāri, jūs atceraties un pārdzīvojiet to atkal un atkal. Tā vietā, lai liktu justies labāk, aizvainošanās tikai pastiprina pārinodarījumu. Ar katru reizi, kad to atceraties, ievainojums šķiet kļūstam vēl lielāks un vel nepelnītāks.

Bībele apgalvo, ka aizvainoties nozīmē graut pašam sevi, un tam ir trīs iemesli:

1. Tas ir nepamatoti. Aizvainojuma paturēšana neizmainīs pagātni un neatrisinās problēmu. Tā vienkārši var likt jums veikt muļķīgas darbības. " Tik tiešam, nelgu nokauj sirdēsti, un vientiesīgo nogalina viņa pārmērīgā dedzība. " (Ījaba 5:2).

2. Tas nepalīdz! Aizvainojums vienmēr vairāk ievaino jūs nekā personu, uz kuru esat apvainojies. Jūs jūtaties nožēlojami, kamēr aizvainotāju tas neskar!

3. Tas ir neveselīgi! Ārsti saka, ka aizvainošanās ir neveselīgas emocijas. Tās burtiski var sagraut jūsu organismu.

Ja viss iepriekšteiktais ir patiess, paliek jautājums – kā tikt galā ar ievainojumu?

1. NESLĒP PĀRESTĪBU. Dari to zināmu kādam, kuram tu uzticies. Un izstāsti Dievam, ka tev sāp. Neapspied to, bet izsūdzi! Ja norīsiet savas dusmas, jūsu kuņģis liks par to manīt. Es saku: „Jūtu atklāšana ir atveseļošanās sākums.”

2. ATBRĪVO SAVUS PĀRIDARĪTĀJUS. Ļauj viņiem iet. Piedod viņiem – savam mieram. Tev nekad nebeigs sāpēt, līdz nebūsi piedevis, vienalga, vai viņi to ir lūguši, vai nē. Vienkārši atceries, cik daudz Dievs tev ir piedevis, un uztici Dievam rēķinu kārtošanu.

3. KONCENTRĒJIES UZ CITU. Kamēr tu koncentrējies uz kādu, kuru ienīsti – tu ļauj viņam sevi kontrolēt. Kad tu saki: „Viņš mani padara traku,” tu akceptē to, ka viņš kontrolē tavas jūtas. Nepretojies aizvainojumam, aizvieto to ar citām domām. Atceries šo vienkāršo patiesību – tu nespēj vienlaicīgi domāt vairākas domas, tikai vienu – un TU esi atbildīgs par šo domu!

(Autors: Dr. Riks Vorens)

Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2008