11.4.11

VISU NOSAKA ATTIEKSME

“Tev ir pareizā attieksme, lai tiktu galā ar šo situāciju.”  “Tev kaut kas ir jādara, lai mainītu savu attieksmi. Tā ir šausmīga!” Šie abi apgalvojumi, acīmredzams, ir galēji ekstrēmi, bet kā īstenībā gala rezultātu ietekmē mūsu attieksme, pildot ikdienas pienākumus?  Ja jūs esat atbilstoši apmācīts, jums ir nepieciešamās iemaņas un pieredze un dots pietiekams mēģinājumu skaits, vai panākumi garantēti?

Garantijas nav. Cilvēkiem var būt tāda pati izglītība, apmeklējuši vienādus kursus, līdzīgas prasmes un bijušas vienādas iespējas realizēt sevi, tomēr viens ir guvis panākumus, bet cits nē. Kāda ir atšķirība starp šiem abiem? Daudzos gadījumos šo atšķirību var izteikt ar vienu vārdu - attieksme.

Čārlzs Svindols izteicis šādu apgalvojumu: “Attieksme 10% ir tas, kas notiek ar jums un 90% tas, kā jūs uz notiekošo reaģējat.” Austriešu neirologs un psihologs Viktors Frankls, kurš spilgti aprakstījis izdzīvošanu nacistu nometnēs 2. Pasaules kara laikā, uzsvēris savu spēju izdzīvot, pateicoties pareizai attieksmei katrā atsevišķā situācijā un apstākļos.

Daudzi praktizējoši mediķi piekrīt apgalvojumam, ka pacienta attieksme, nevis sniegtās medicīniskās palīdzības kvalitāte, ir noteicošais faktors atveseļošanās procesā pēc nopietnām operācijām vai saslimšanām.  Pozitīva, optimistiska attieksme, acīmredzot, var būt tikpat izšķiroša kā nozīmētā ārstēšana. Pirms četriem gadiem man bija sirds operācija. Jau pirms operācijas es biju nolēmis, ka es darīšu visu, lai atveseļotos, ieskaitot grūtu rehabilitācijas procesu. Šī apņemšanās bija ļoti svarīga, lai mana izveseļošanās būtu sekmīga.

Attiecinot šādu attieksmi uz darbu, var teikt, ka, ja jūs jaunu darbu vai jaunu uzdevumu sāksiet ar entuziasmu, stingru apņemšanos apgūt visu nepieciešamo sekmīgai darba izpildei un vēlmi tikt pāri visiem šķēršļiem, iespēja uz izdošanos ir ļoti liela. Tas nenozīmē, ka darbs būs viegls, bez izaicinājumiem, bet katras dienas uzsākšana ar optimismu un pārliecību, noteikti ietekmēs rezultātu.

Cilvēki ar stiprām pieaugošām attiecībām ar Dievu bieži demonstrē pozitīvu attieksmi – pat mūsdienu haotiskajā, augsti prasīgajā un neparedzamajā biznesa un profesionālajā pasaulē. Lūgšanas, Bībeles gudrība un bibliskie principi ir viņu resursi, kuru citiem pietrūkst. Lūk dažas Rakstos izteiktās domas par attieksmi:

Koncentrējaties uz pozitīvajām lietām, nevis uz negatīvajiem apstākļiem. Mēs dzīvojam pasaulē, kurā šķiet dominē sliktās ziņas, kurā izmisums un bezcerība liekas uzglūn aiz katra stūra. Lai ar to cīnītos, nepieciešams koncentrēties uz lietām, kuras dod cerību. “…Vēl, brāļi, kas vien ir patiess, kas svēts, kas taisns, kas šķīsts, kas patīkams, kam laba slava, ja ir kāds tikums un ja ir kas cildināms, par to domājiet!” (Filipiešiem 4:8).

Sastopoties ar likstām, mēs varam saņemt gudrību no Dieva. Dažkārt apstākļi var mūs apmulsināt, ka mēs nesaprotam, ko darīt tālāk. Dievs apsola nodrošināt pareizo virzienu. “Bet, ja kādam no jums trūkst gudrības, tas lai to lūdz no Dieva, kas visiem dod devīgi un nepārmezdams, un viņam taps dots” (Jēkaba 1:5).

Arī grūtībās pastāv teicams plāns. Dažkārt rodas sarežģījumi un nelaimes, kam grūti atrast skaidrojumu. Bet tiem, kuri tic Dievam, ir garantija. Viņš zina par problēmām un tās izmanto, lai piepildītu Savu dievišķo plānu. “Un mēs zinām, ka tiem, kas mīl Dievu, visas lietas nāk par labu, tāpēc, ka tie pēc Viņa mūžīgā nodoma ir aicināti” (Romiešiem 8:28).

Autors: Roberts Dž. Tamasi

Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2011 /  www.cbmc.lv.