25.4.11

Ašera svētība

Ašers lai ir svētīts starp dēliem, lai viņš ir apžēlotais brāļu vidū, un lai tas mērc savu kāju eļļā! Dzelzs un varš lai ir tavs aizslēgs, un, cik ilgi tu dzīvo, tik ilgi lai tev ir miers!” (5. Mozus 33:24 25)

Kāds dedzīgs evaņģēliskais kristietis ir nodibinājis uzņēmumu, lai urbtu naftu Izraēlā, teritorijā, kurā kādreiz mitinājās Ašera cilts. Viņš ir pārliecināts: Ašeram dotais apsolījums — „lai tas mērc savu kāju eļļā” — garantē, ka zemē atrodama nafta.

Es nesteidzos iegādāties šīs firmas akcijas. „Eļļa”, par kuru runāja Mozus, kas šo svētību izteica, noteikti nebija nafta. Visticamāk, tā bija olīveļļa vai eļļa, kuru izmantoja cilvēku svētīšanai.

Tādēļ aizmirsīsim komerciālus nolūkus un pievērsīsimies pašai svētībai. Tā satur tiešām brīnišķīgas idejas. Paskatieties uz šo svētību — pieckāršs apsolījums dot labas lietas.

„Ašers lai ir svētīts starp dēliem.” Citos tulkojumos šī daļa skan šādi: „Ašers lai ir visvairāk svētīts starp 12 Jēkaba dēliem.” Mēs varam vienīgi minēt, kā tas īstenojās. Raugoties uz šīm 12 ciltīm, divas izcilākās šķiet Jūdas cilts, no kuras cēlusies virkne dienvidu valsts monarhu, kā arī Efraīma cilts, kura savu dinastiju nostiprināja ziemeļos. Lai gan Rūbens bija pirmdzimtais, viņš tomēr nekad nekļuva par vadoni. Tomēr Levija cilts kļuva par priesteru cilti. Bet Ašera cilts? Mēs nezinām nevienu vadoni, kurš būtu cēlies no Ašera cilts.

Tātad tas nozīmē, ka „svētītā” Ašera cilts noteikti guva izcilus panākumus citās jomās. Un dzīve ir kas vairāk nekā vara un autoritāte.

Par Ašeru ir sacīts, ka viņš bija „svētīts starp dēliem”. Man tas patīk. Nevis vadonis, nevis gudrākais, bet vismīlētākais. Arī es izvēlētos šo svētību.

„Lai tas mērc savu kāju eļļā.” Vai jums kādreiz ir bijusi tāda kāju masāža, kura turpinās tik ilgi, līdz izmasētas visas sāpes un stress, kas jūsu ķermenī sakrājies? Man tāda bija Rumānijā, un es šo svētību ļoti labi izprotu. Ašeram patiesi veicās.

Ašeram tika apsolīta arī drošība, simboliski parādot, ka dzelzs un varš aiztur ļaunumu. Vai tas šķiet vilinoši mūsu nemierīgajā, briesmu pilnajā pasaulē?

Un vēl viena svētība bija tāda, ka Ašeram tika apsolīts: „Cik ilgi tu dzīvo, tik ilgi lai tev ir miers.”

Tā tiešām ir svētība, ar kuru varētu vēlēties sākt katru jaunu dienu.

(Autors: Viljams Džonsons)