29.11.10

PATEICĪGI PAR SVĒTĪBĀM DARBĀ

Pagājušajā nedēļā miljoniem visu vecumu cilvēku visā pasaulē piedalījās gadskārtējās Pateicības dienas svinībās. ASV tā ir oficiāla brīvdiena, valsts svētki, bet jebkurā zemē vienmēr ir nepieciešamība apzināti izteikt pateicību.

Vairums cilvēku, kuri lasa “Pirmdienas Mannu” katru nedēļu, ir aktīvi iesaistīti darba pienākumu pildīšanā, tādēļ būtu lietderīgi aplūkot pateicību saistībā ar mūsu karjerām un pienākumiem. Darbu bieži vien min kā “neizbēgamu ļaunumu”, bet patiesībā tas ir pilnīgi otrādi. Apsveriet kaut vai dažus no darba pozitīvajiem aspektiem:

·         darbs dod iespēju realizēt mūsu zināšanas, iemaņas un talantus;

·         darbs var palīdzēt piepildīt mūsu dzīves misiju;

·         darbs ļauj sekot tam, kas mūs visvairāk aizrauj, tām nepārvaramajām interesēm, kas liek mums ar entuziasmu gaidīt jaunu dienu;

·         darbs dod iespēju kalpot citiem daudzos un dažādos veidos;

·         darbs mūs padara spējīgus piepildīt daļu no mūsu kā Dieva radību aicinājuma.

Bībeles pirmajā nodaļā mēs varam lasīt uzdevumu, ko cilvēcei deva Dievs: “Un Dievs tos svētīja un sacīja uz tiem: "Augļojieties un vairojieties! Piepildiet zemi un pakļaujiet sev to, un valdiet pār zivīm jūrā un putniem gaisā, un katru dzīvu radījumu, kas rāpo pa zemi."” (1. Mozus grāmata 1:28). Teologi pret to attiecas kā pret mandātu, kurā Dievs nodod zemes pārvaldību cilvēkiem.

Laikā, kad daudzi cilvēki plašajā pasaulē joprojām izjūt globālās ekonomikas satricinājuma sekas - ir bez darba vai arī bijuši spiesti iesaistīties darbos, kuri ir zemāk kvalificēti - pateikties par darbu var šķist kā izaicinājums. Bet vairums no mums ir nodarbināti, un mums ir daudzi iemesli, kas liktu justies pateicīgiem par darbu un izteikt to skaļi.

Pilnīgi droši, ka katram darbam ir kāda šķautne, kas neliekas vēlama. Dažiem sapulces liekas kaut kas neciešams, bet citiem tās liekas kā svarīga darba sastāvdaļa. Dažiem rakstīšana ir kā darba patīkamākā daļa, citi gatavi darīt jebko, lai no tā izvairītos. Bet tas ir tas, kas darbu padara tik intriģējošu, nevienam no mums nav iemaņu un ieinteresētības darīt visu. Mums nepieciešamas vienam otra spējas, un  tas var būt par iemeslu apmierinātībai būt daļai no kaut kā lielāka nekā mēs paši.

Tādēļ šonedēļ, pārdomājot, par ko un kāpēc būt pateicīgam par savu darbu, ņemiet vērā, ko par to saka Bībele:

Darbs nodrošina līdzekļus vajadzību apmierināšanai . Nenoliedzami ar darbu mēs varam nopelnīt resursus, lai nodrošinātu ēdamo, apģērbu, pajumti un citu nepieciešamo dzīvei. Darbs mūs arī nodrošina ar iespēju pašapliecināties un gūt piepildījuma sajūtu. “Strādnieks nopūlas paša labā, jo viņa mute viņu spiež strādāt” (Salamana pamācības 16:26).

Darbs var būt prieka avots. Kāds esot teicis: „Ja tas, ko tu dari, sagādā tev prieku, turpmāk tu vairs „nestrādāsi” nevienu dienu.”  Ja jūsu darbs atbilst jūsu spējām un interesēm, jūs esat īpaši svētīts. “Tā es redzēju, ka nekas cilvēkam nav labāks, kā kad viņš priecājas, būdams iesaistīts savas darbības rosmē…” (Salamans Mācītājs 3:22).

Darbs ir iespēja kalpot Dievam. Mūsu iedzimtie talanti un spējas, pat tie, kuru noslīpēšanai, iespējams, esam tērējuši daudzus gadus, galu galā nāk kā Dieva dāvana. “Un visu, ko vien jūs darāt vārdos vai darbos, to visu dariet Kunga Jēzus Vārdā, pateikdamies Dievam Tēvam caur Viņu…. Visu ko darāt, dariet no sirds, it kā savam Kungam un ne cilvēkiem” (Kolosiešiem 3:17, 23).

Autors: Roberts Dž. Tamasi

Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2010 /  www.cbmc.lv.