11.11.10

Doties turp, kurp neviens iepriekš nav devies

Jo es esmu turējis par savu godu nest evaņģēliju tur, kur Kristus Vārds vēl nav pazīstams, lai neceltu namu uz sveša pamata.” Romiešiem 15:20.

Kas kopīgs apustulim Pāvilam un Džeimsam Kukam? 1728. gada 27. oktobrī Džeimsam un Greisai Kukiem Jorkšīrā, Anglijā, nelielā mālu būdiņā piedzima dēls. Pa būdiņas abām mazajām istabām klimta mājlopi. Uz grīdas, kas patiesībā bija vien zeme, lai kaut cik nomāktu aukstumu un smaku, bija izklāts maisaudekls.

Džeimsa juniora izredzes šķita vājas. Četri brāļi un māsas bija miruši, nesasniedzot 5 gadu vecumu, viens brālis nomira 23 gadu vecumā. Kuka tēvs bija dienas strādnieks un tādējādi piederēja zemākajiem sabiedrības slāņiem. Tolaik nebija iespēju saņemt bezmaksas izglītību. Šķita, ka Džeimsam Kukam bija lemta ļoti nomācoša dzīve, strādājot gadījuma darbus, rosoties pa māju, darbojoties tīrumā, apmeklējot baznīcu un savu zemes ceļojumu noslēdzot ģimenes kapuvietā.

Bet Džeimss Kuks no šī cikla izlauzās. Pusaudža gados viņš devās jūrā, intensīvi strādāja, aizvien augstāk pakāpdamies flotes hierarhijā un tika pat ievēlēts Karaliskajā biedrībā, kas bija Londonas intelektuālās sabiedrības augstākā smaile. Tomēr viņa lielākie sasniegumi bija trīs episkie jūras ceļojumi, kas vainagojās ar atklājumiem.

1768. gadā, Kukam dodoties pirmajā jūras braucienā, apmēram trešdaļa pasaules kartes bija tukša. Kuks devās uz šo tukšumu un trīs gadus vēlāk atgriezās, sev līdzi atvedot tik precīzas kartes, ka dažas no tām tika izmantotas pat vēl 1990. gados. Divos vēlākajos ceļojumos Kuks pētīja plašumus no Arktikas līdz Antarktīdai, kā arī no Amerikas ziemeļrietumu piekrastes līdz Sibīrijas tālajiem ziemeļiem. Kad šis cilvēks Havaju salās tika nogalināts, viņš bija pieveicis vairāk nekā 200 000 jūdžu — turklāt nelielā koka kuģī.

Savā dienasgrāmatā Kuks rakstīja: „Ambīcijas mani dzen ne tikai tālāk, nekā jebkurš cits pirms manis bijis, bet tik tālu, cik, manuprāt, cilvēkam ir iespējams tikt.” Tādējādi viņš līdzinājās apustulim Pāvilam, kurš rakstīja: „Jo es esmu turējis par savu godu nest evaņģēliju tur, kur Kristus Vārds vēl nav pazīstams, lai neceltu namu uz sveša pamata.”

Pasaulē ir tikai daži kapteinim Džeimsam Kukam līdzīgi cilvēki. Reti kurš līdzinās apustulim Pāvilam. Lielākā daļa cilvēku dodas pa viņu nolīdzināto ceļu. Bet Dievs joprojām aicina visus cilvēkus, jaunus un vecus, doties turp, kur neviens iepriekš nav gājis, domāt jaunas domas, nopietni pētīt, doties pretim horizontam.

(Autors: Viljams Džonsons)