8.12.08

ATTIEKSME VAR VISU IZMAINĪT

(Autors: Riks Bokss)

Dažkārt apskaidrība nāk brīžos, kad to gaidi vismazāk. Pirms kāda laika es piedzīvoju ļoti nepatīkamus brīžus, apmeklējot nacionālo ātrās apkalpošanas restorānu. Ēdamzāle bija ļoti netīra, tai bija nepieciešama nekavējoša, vispārēja uzkopšana. Restorāna apkalpojošais personāls likās vienaldzīgs un nedraudzīgs, un es pieķēru sevi domājot: „Kas šai vietai kaiš?”

Neapšaubāmi, šā iestādījuma īpašnieki bija maksājuši tādu pašu franšīzi kā līdzīgu uzņēmumu īpašnieki, un personāls bija saņēmis tādu pašu apmācību kā citu franšīzi ieguvušo iestādījumu darbinieki. Tas piedāvāja tādus pašus produktus un arī veicamās procedūras bija līdzīgas kā citos šās ķēdes restorānos. Es sajutos pārliecināts, ka iemesls ir nemākulīgā menedžmentā, bet nebiju drošs, ka tas ir vienīgais iemesls restorāna vājajai darbībai.

Tad es sapratu: „Pamatproblēma ir attieksme.” Kaut kādu iemeslu dēļ restorānu un tā personālu šķita pārņēmusi negatīva attieksme un sakāves gars.

Iedomājaties, ka esat uzaudzis vidē, kur jums vienmēr teikts, ka esat nejēga. Sākot strādāt jūs esat pārliecināts, ka esat stulbs un nekompetents, viss ko jūs vēlaties, ir izdzīvot. Liekas šajā restorānā pārsvarā bija šādi cilvēki – vairāk ar vēlmi izdzīvot, nekā gūt panākumus. Pārliecībā, ka panākumus gūt viņi nespēj, viņu vienīgā vēlme bija ar vismazāko piepūli sasniegt nākamo dienu.

Tas ir apbrīnojami, cik ļoti mūsu attieksme maina mūsu pieeju ikdienā veicamajam un tam, ko iespējam sasniegt. Bībelē teikts: Kādas domas ir cilvēka sirdī, tāds viņš arī ir(Salamana pamācības 23:7) (Tulkots autora citējums). Tas, ko jūs domājat par sevi un apkārtējiem apstākļiem, var būtiski ietekmēt to, ko jūs darāt un kā to novērtē citi.

Vai jūs šobrīd cenšaties izdzīvot, tomēr nākotnē vēlaties sasniegt panākumus? Vai uzkrājat sevī negatīvo, pat destruktīvo no pagātnes? Mēģiniet ar Dieva palīdzību mainīt domas un attieksmi pret sevi un situāciju, kurā esat. Jūs varat sākt ar koncentrēšanos uz patiesību. Vēstulē Filipiešiem 4:8 teikts: “…kas vien ir patiess, kas svēts, kas taisns, kas šķīsts, kas patīkams, kam laba slava, ja ir kāds tikums un ja ir kas cildināms, par to domājiet!"

Pirms daudziem gadiem biznesa konsultanti un runātāji motivācijas uzrunās bieži uzsvēra „pozitīvās domāšanas spēku.” Šim „spēkam” bija savas robežas – ir nepieciešams kas vairāk, lai kļūtu par labu sportistu, vislabāko pārdevēju vai respektablu vadītāju. Bet negatīva attieksme bez šaubām jums kavēs sasniegt augstus mērķus.

Bieži dzirdēts stāsts par diviem akmeņkaļiem, kuriem jautāja, ko viņi dara. Pirmais atbildēja: „Es sadalu lielos akmeņus mazos ķieģeļos.” Otrajam bija pilnīgi savādāka atbilde. Viņš teica: „Es esmu daļa no komandas, kura būvē katedrāli.” Runājot par jūsu šodienas darbu, kāds tas ir – vienkārši akmeņu sadalīšana, vai dalība katedrāles būvniecībā?

(Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2008 / www.cbmc.lv.)