26.9.11

Nav muļķīgu jautājumu!

Mācēt uzdot jautājumus un zināt pareizos  jautājumus, kurus uzdot, ir divas vissvarīgākās iemaņas, kuras jums jāattīsta, ja vēlaties dzīvē gūt panākumus, vienalga darbā, mājās vai citur:

Neuzdodot jautājumus, jūs nevarat noskaidrot atšķirības.

Ja nenoskaidrojat atšķirīgo, jūs nevarat pieņemt lēmumus.

Nepieņemot lēmumu, jūs nevarat rīkoties.

Ja jūs nerīkojaties, jūs ciešat neveiksmi!

Pretēji populārajam viedoklim, jautājumu uzdošana ir intelekta pazīme. Jo augstākas ir jūsu prāta spējas, jo vairāk jūs vēlaties izzināt, iedziļināties un izjautāt. Jūs visu laiku meklējat iespēju mācīties, saprast un augt. Nav muļķīgu jautājumu. Muļķīgi ir neuzdot jautājumus, lai noskaidrotu nesaprotamo. Kad jūs dodat priekšroku ārējam tēlam (Man citu acīs ir jābūt visu zinošam), nevis iespējai mācīties – tas ir muļķīgi!  

Humorists Vils Rodžers (Will Roger) esot teicis: „Ikviens ir nekompetents… tikai dažādos jautājumos!”  Līdzīgi, tāpēc, ka mums katram ir atšķirīga pieredze, mēs varam mācīties viens no otra, ja vien esam pietiekami gudri, lai uzdotu pareizos jautājumus.

Bībelē teikts:  “Padoms vīra sirdī ir kā dziļš ūdens, bet gudrs vīrs saprot, kā to izsmelt” (Salamana pamācības 20:5). Veids kā „izsmelt” gudrību no citiem ir uzdot jautājumus.

Ir daudzi un dažādi jautājumu veidi. Šeit ir tikai daži piemēri jautājumiem, kādus varam uzdot:

Domāšanu rosinoši jautājumi: “Kas notiktu, ja...? Vai ir kāds labāks veids?”

Precizējošie jautājumi: “Kāds ir patiesais strīda iemesls?”

Izpētes jautājumi: “Kādi fakti ir mūsu rīcībā? Ko mums vajadzētu uzzināt?”

Problēmu risinošie jautājumi: “Kādi ir pieci iespējamie varianti kā atrisināt šo problēmu?”

Prioritāti nosakošie jautājumi: “Kas ir visbūtiskākais?”

Piesardzību rosinoši jautājumi: “Kas šajā idejā ir nepareizi?”

Uz darbību rosinošie jautājumi: “Ko mēs darīsim tagad?”

Visi labākie skolotāji saprot, ka jautājumu uzdošana ir visefektīvākais mācīšanās līdzeklis. Ja jūs esat vadītājs, pārdošanas speciālists vai kāds no vecākiem, pamēģiniet sekojošo pieeju – tā vietā, lai stāstītu  cilvēkiem, kā viņiem jārīkojas, lai jūs viņus varētu vadīt, iedarbiniet viņu domāšanu, uzdodot jautājumus.  Provocējiet viņu domāšanu un meklējiet veidu, kā virzīt viņu darbību virzienā, kurā, jūsuprāt, tiem jādodas.

Ja jūs patiešām vēlaties kļūt par jautājumu uzdošanas ekspertu, paņemiet Bībeli un izlasiet pirmās četras Jaunās Derības grāmatas (Mateja, Marka, Lūkas un Jāņa evaņģēlijus). Lasot pasvītrojiet visus Jēzus uzdotos jautājumus. Neviens nav bijis efektīvāks kā Viņš, lietojot jautājumus, lai mācītu, vadītu, iedvesmotu un iedrošinātu. Ja jūs vēlaties kaut ko iemācīties patiešām labi – mācieties no labākā!

Autors: Riks Vorens

Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2011 /  www.cbmc.lv.