10.1.11

UZTICĪBAS VĒRTA BIZNESA VEIDOŠANA

Nesen Edelmana aģentūra veica plašus pētījumus par vairākiem jautājumiem globālajā tirgus telpā un pabeidza sadaļu par cilvēku attieksmi un  uzticēšanos korporatīvajiem vadītājiem un viņu kompānijām.

Līdzīgos iepriekšējos pētījumos respondenti uzsvēra tādus jautājumus kā finanšu rezultāts un produktu kvalitāte, kuri visbūtiskāk ietekmē viņu uzticību vadītājiem. Kopš vispasaules ekonomiskā sabrukuma, šo faktoru loma ir būtiski samazinājusies. Galvenie jautājumi, kā parādīja Edelmana pētījums, tagad ietver godīgu un caurspīdīgu darbību un lai kompānijai varētu uzticēties.

Ir redzams, ka daudzi cilvēki sapratuši, ka tas vien, ka kāds bizness uzrāda ļoti labus finanšu rezultātus, nenozīmē, ka uz to var paļauties. Citiem vārdiem sakot, kāda nozīme ir tam, ja cilvēki gūst ļoti labus finansiālos rezultātus, bet jūs nevarat viņiem uzticēties?

Acīmredzams, ka biznesa un profesionālās pasaules vairāki sektori ir zaudējuši uzticības kredītu. „Kuram var uzticēties?” ir jautājums, kuru uzdod daudzi no mums, un bēdīgi, ka ne vienmēr uz šo jautājumu ir viegli atbildēt. Sākot ar augstākajiem vadītājiem valdībā, plaši pazīstamiem korporāciju vadītājiem līdz jaunajiem uzņēmējiem, integritāte un godīgums šķiet kļuvušas par izzūdošām vērtībām.

Iespējams, palīdzēt varētu ieskatīšanās senajā grāmatā – Bībelē, lai redzētu klasisku piemēru, kā jārīkojas patiesam līderim. Es iesaku pārdomāt iespēju kļūt tādiem kā pravietis Daniēls, kura dzīve ir plaši aprakstīta Vecajā Derībā.

Daniela 6:4 par viņu ir rakstīts: "…bet tie nevarēja nekā kaitīga atrast, jo viņš bija uzticams, viņa rīcībā nebija atrodama nolaidība vai noziegums." Dotajā situācijā Daniēls izvirzījās par senās Babilonas ievērojamu līderi, kas ļoti sarūgtināja viņa sāncenšus. Tie nolēma, ka labākais veids,  kā mazināt viņa pieaugošo autoritāti un prestižu, ir viņu diskreditēt.

Šie oponenti nožēlojamā kārtā izgāzās, un visi pūliņi iegāzt Daniēlu noveda viņus pašus postā. Kad atklājās viņu nepatiesie apvainojumi, viņi tika sodīti, kamēr Daniēlam pie ķēniņa Dārija tika uzticēti arvien svarīgāki pienākumi.

Ja šādos grūtos apstākļos Daniēls būtu atkāpies no saviem personīgajiem ētiskajiem standartiem, būtu grūti viņam to pārmest, tomēr viņš stingri turējās pie savas pārliecības, un rezultātā tika bagātīgi atalgots.

Es vēlos ieteikt, ja jūs savai korporācijai vēlaties iegūt un uzturēt labu reputāciju, jums un jūsu komandai būtu gudri kļūt par tādiem cilvēkiem kā Daniēls, pierādot savu uzticamību, čaklumu un nevainojamo godīgumu. Kā mēs varam lasīt citā Vecās Derības grāmatā: “Sirdsšķīstība vadīs tiklos, bet nelietīga ļaunprātība nievātājus galīgi sagraus” (Salamana pamācības 11:3)

Autors: Riks Bokss (Rick Boxx)

Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2009 / www.cbmc.lv