7.12.10

KREATIVITĀTE – UN SKEPTICISMS

Viens no 20. gadsimta visrespektētākajiem politiskajiem līderiem bija indietis Mahatma Gandijs (1869-1948). Viens no viņa lieliskākajiem teicieniem bija:

"Vispirms viņi jūs ignorē. Tad viņi par jums smejas. Tad viņi cīnās pret jums, Tad jūs uzvarat!"

Man vienmēr ir patikuši stāsti par lieliem domātājiem, slaveniem izgudrotājiem, varonīgiem atlētiem un pārdrošiem pētniekiem. Vīrieši vai sievietes, jauni vai veci, minoritātes vai mažoritātes, viņi visi bijuši vienkārši cilvēki, kuri sekojuši saviem radošajiem instinktiem un „dzinuļiem”, lai piepildītu savus sapņus. Lūk, trīs mani iecienītākie:

"Mazulīt ārā ir auksts," iespējams šās dziesmas vārdi skanēja ausīs 13 gadīgajam Česteram Grīnvudam kādā aukstā 1873. gada decembra dienā. Lai pasargātu ausis slidojot, Česters atrada divus vada gabalus, nopolsterēja to galus un savienoja ar stiegrām kopā. Viņa draugi smējās, bet viņš turpināja slidot arī tad, kad tiem bija jāiet iekšā sasildīt nosalušās ausis. 17 gadu vecumā Česters pieteica patentu un nākamajos 60 gados viņa rūpnīca ražoja ausu sildītājus, viņa ideja viņu padarīja par turīgu vīru.

Vārds Frisbijs ne vienmēr tika attiecināts uz pazīstamajiem plastmasas diskiem, kurus tik bieži varam vērot lidojam publiskajos parkos. Bils Frisbijs bija kūku ražošanas kompānijas „Frisbie Pie Company” Bridžportā, Konetikutā, ASV īpašnieks.  Kūkas tika ceptas apaļās 10 collu metāla formās ar paaugstinātām malām un sešiem maziem caurumiem pamatnē. Šo formu mešana un ķeršana kļuva par populāru vietējo sporta veidu, tikai bija viena problēma – ja formas nenoķēra, tad tās radīja briesmas apkārtējiem. Kaimiņi bija dusmīgi par sasistiem logiem un viena māte ļoti kliedza, kad viņas dēls nopietni sagrieza roku. 1940. gadā parādījās jauns materiāls – plastika, un šodien FRISBEE ir lielas rotaļlietu kompānijas reģistrēta tirdzniecības zīme. Tā sākās ar lidojošām kūku formām.

Mans trešais iecienītais stāsts ir par radošu personu, kura sastapa ļoti lielu skepticismu, un to varam lasīt pirmajās četrās Jaunās Derības grāmatās Bībelē. Tas ir stāsts par Jēzu Kristu, vīru pirmajā gadsimtā, kuru reliģiskie līderi centās ignorēt, bet politiskie līderi izsmēja un nicināja. Pēc trīs gadiem tie sāka cīņu pret Viņu, kuras rezultātā Viņš tika sists krustā.

Tomēr, kā stāsta vēsture, tās nebija Jēzus beigas. Mēs zinām,  ka notika neiespējamais un neticamais – Jēzus Kristus augšāmcēlās.

Viņa kritiķi vispirms Viņu ignorēja, tad smējās par Viņu un tad cīnījās pret Viņu. Bet galu galā, apstiprinot Mahatma Gandija 2000 gadus vēlāk izteikto apgalvojumu, Jēzus uzvarēja!

Tiem, kuri seko Jēzum Kristum – darbā, tāpat arī mājās un kalpošanas vietās – jāsaprot, ka arī mums nākas sastapties ar izsmieklu, skepticismu un pat naidu. Mēs saņemam iedrošinājumu vēstulē Ebrejiem 12:3 – “Ņemiet vērā To, kas panesis tādu pārestību no grēciniekiem, lai jūs nepiekūstat, savās dvēselēs pagurdami.”

Mums ir arī apsolījums: “Tad nu, mani mīļie brāļi, topiet pastāvīgi, nešaubīgi, pilnīgāki Tā Kunga darbā vienumēr, zinādami, ka jūsu darbs Tā Kunga lietās nav veltīgs” (1. Korintiešiem 15:58).

Autors: Roberts Fosters

Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2010 /  www.cbmc.lv.