24.12.10

Kad žēlastība izlidoja pa logu

Gods Dievam augstībā, un miers virs zemes, un cilvēkiem labs prāts.” Lūkas 2:14.

Dažreiz tik ļoti aizraujamies ar gatavošanos Ziemsvētkiem, ka aizmirstam to patieso garu. Mēs vēlamies, lai viss būtu un noritētu nevainojami, un, pirms paspējam to pamanīt, žēlastība izlido pa logu.

Kad kalpojām Indijā, iegādājāmies mākslīgo Ziemsvētku eglīti. Tā bija balta, un Noulīna to izdekorēja ar zilām bumbām un krāsainām lampiņām. Tā iepatikās visiem, kas to ieraudzīja; vietējā avīze atsūtīja žurnālistu, kurš to nofotografēja un ievietoja avīzē.

Togad mēs dižojāmies ar dāvanām, kuras bijām iegādājušies saviem piecus un trīs gadus vecajiem bērniem. Ziemsvētku vakarā baudījām īpašu gardumu: vīnogas. Netālu esošajā lauksaimniecības koledžā tika audzēta Tomsona bezkauliņu šķirne, un bija ievākta pirmā raža. Tās bija saldas un gardas, labākās vīnogas, kādas jebkad bijām baudījuši.

Tad devāmies gulēt. Tomēr tā nebija klusa, svēta nakts. Netālajā ciematā notika hinduistu kāzas, un skaļruņos dārdošā mūzika atskanēja arī līdz mūsu mājai. Tad mūsu dēlam radās problēmas ar veselību. Acīmredzot viņš pārāk strauji bija apēdis pārāk daudz vīnogu, un tāpēc viņam kļuva slikti ar kuņģi. Visbeidzot viņš nomierinājās, bet mūzika turpināja skanēt.

Mēs ar Noulīnu varējām aizmigt tikai īsi pirms saullēkta, kad dārdošā mūzika beidzot apklusa.

Bērni pamodās izgulējušies un gatavi atvērt dāvanas. Viņi gaidīja un gaidīja, kad beidzot parādīsies mamma un tētis, bet mēs gulējām.

Visbeidzot viņi vairs nespēja novaldīties un sāka tās atvērt paši.

Beidzot mēs ar Noulīnu pamodāmies. Ienākuši dzīvojamajā istabā, ieraudzījām, ka grīdu klāj ietinamā papīra kaudzes un to vidū sēž divi bērni, no kuriem viens izskatījās tā, ka tūlīt aizmigs. Noulīna apgalvo, ka tas bija gads, kad žēlastība izlidoja ārā pa logu. Visi vecāku izstrādātie plāni nevainojamiem svētkiem izkūpēja gaisā. Un mēs bērniem to likām saprast! Bet mēs kļūdījāmies. Mūsu dēls un meita bija un joprojām ir daudz svarīgāki nekā jebkādi Ziemsvētku plāni vai gatavošanās.

Ziemsvētkos galvenā ir žēlastība, un ne tikai izlasīta vai sludināta, bet īstenota dzīvē.

Tādēļ, draugi, neuztraucieties, ja arī jūsu Ziemsvētku plāni neizvēršas tā, kā bijāt iecerējuši. Ļaujiet, lai plāni, nevis žēlastība, izlido pa logu!

(Autors: Viljams Džonsons)