20.12.10

ESIET UZMANĪGI SAĪSINOT

Kādu vasaru mēs ar ģimeni atvaļinājuma laikā devāmies ceļojumā ar auto ar vienu mērķi – aplūkot Savienoto Valstu rietumu pusi. Mēs piekrāvām mašīnu un devāmies meklēt piedzīvojumus. Rezultātā divu nedēļu laikā mēs nobraucām vairāk nekā 8000 km.

Lielākoties mēs vienkārši baudījām braucienu, nevis steidzāmies uz kādu galapunktu. Bet vienā no štatiem (es neminēšu kurā) mūs tik ļoti nogarlaikoja vienveidīgie skati, ka man ienāca prātā brīnišķīga ideja, kā man tobrīd šķita, – pa īsāko ceļu doties uz nākamo lielo pilsētu.

Kartē redzamais alternatīvais ceļš likās piemērots un veda tieši uz pilsētu. Balstoties uz kartē redzamo, domājām, ka tādējādi varam ietaupīt vismaz stundu un varēsim izvairīties no apnicīgās ainavas vērošanas. Mēs nobraucām no ērtā lielceļa uz jaunizvēlētā ceļa. 

Tā izrādījās liela kļūda! Ceļš nesa vienu šķērsli pēc otra: remontdarbus, garu lēni braucošu auto kolonnu, kurai nevarēja tikt garām, liellopus un pēc tam aitas ceļa vidū, bedres kā meteorīta krāterus un degvielas staciju un labierīcību trūkumu. 

Šīs pieredzes gala iznākums: Manis ieteiktais „saīsinājums” mums prasīja daudz ilgāku laiku nekā iepriekšējais, mums gandrīz beidzās degviela, un man bija saspīlētas attiecības ar nepateicīgo ģimeni!

Mācība: Saīsinājumi ne vienmēr ir tik labi, kā sākotnēji liekas.

Lai arī daži fiziķi varētu tam iebilst, ir acīmredzams, ka dažkārt īsākais ceļš uz galamērķi NAV taisna līnija.

Saīsinājumi un to radītās potenciālās briesmas, protams, nav saistītas tikai ar ceļošanu.  Piemēram, mūsdienu konkurences apstākļi biznesā bieži mūs kārdina nogriezt stūrus, lai paātrinātu projektu gaitu vai arī samazinātu izmaksas un iegūtu lielāku peļņu. Laika trūkums, vadības prasības, mantkārība vai pat slinkums var mūs mudināt pieņemt nepārdomātus lēmumus ceļā uz izvēlēto mērķi.

Bet ētiski saīsinājumi, tādi kā klientu krāpšana attiecībā uz produkta vai pakalpojuma kvalitāti, vienmēr atgriežas, lai vajātu mūs, ja ne uzreiz, tad ilgākā laika posmā noteikti.

Savā pārlaicīgajā gudrībā Bībele piedāvā vairākus brīdinājumus, kuri piemērojami saīsinājumiem:

Kas nevainīgi dzīvo, dzīvo droši, bet, kas staigā netaisnus ceļus, tas atklāsies savā nepievilcīgajā īstenībā.  (Salamana pamācības 10:9).

Kas mantu ar meliem krāj, tas ir tikpat kā zūdoša elpa tiem, kas nāvi meklē.” (Salamana pamācības 21:6).

Bagātība sarūk, ja to šķiež, bet, ja ko krāj un tur cieši rokā, tad tāda manta un bagātība aug augumā.” (Salamana pamācības 13:11).

Uzticams vīrs piedzīvo daudz svētības, bet tas, kas sevišķi steidzas bagāts kļūt, nepaliks nenoziedzīgs.” (Salamana pamācības 28:20).

Nākamreiz, kad jūtaties kārdināts izmantot īsāko ceļu – padomājiet rūpīgi, pirms rīkoties.

Autors: Riks Vorens

Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2010 /  www.cbmc.lv.