1.3.10

LABI BEIGT SLIKTI IESĀKTO

Jaunajā gadā pavadīti divi mēneši un, ja jūs esat kā vairums cilvēku, tad jūs jau vēlaties, kaut būtu kaut ko darījis savādāk. Vai arī, iespējams, jūs ir vajājušas kādas pagātnē izdarītas kļūdas sekas. Ja vien varētu, jūs rīkotos citādāk. Golfa spēlētāji šādu iespēju pārspēlēt īpaši sliktu sitienu sauc par “mulliganu”.  Diemžēl reālajā dzīvē šādi “mulligani” ir retums. Mums jādzīvo ar sliktiem lēmumiem, darbībām un jāpieņem izrietošās sekas.

Nesen man atsūtīja teicienu, kuru var attiecināt uz šāda veida dilemmām: “Neviens nevar sākt dzīvi pilnīgi no jauna, bet jūs varat sākt šodien un panākt jaunu iznākumu.”

Man šis spriedums liekas ļoti pārliecinošs. Vienalga, vai tas būtu golfs, jauns bizness vai jaunas attiecības, visam ir tikai viens sākums. Un dažkārt mums tas neizdodas tik veiksmīgs, kā gribētos. Bet līdzīgi kā pasaules klases sprinterim, kurš izklupis no starta blokiem, mums nav iespēja tikt tajos atpakaļ un sākt skrējienu no jauna. Mēs turpinām virzīties uz priekšu, cerībā uz labāku turpinājumu.

Ko savā dzīvē jūs būtu vēlējies darīt citādāk, vai pat pilnībā pārtaisīt? Vai nepareiza karjeras izvēle? Varbūt kāds izteica piedāvājumu, kurš vairs nav spēkā? Izdarījāt ieguldījumus, kuri nenesa cerēto peļņu? Varbūt izpostījāt svarīgas attiecības, iespējams, vairs neatjaunojamas? Diemžēl, lai cik ļoti jūs vēlētos, lai padarītais nebūtu bijis, tas nav iespējams. Tad kurp jūs dosieties tālāk?

Kā vēsta iepriekšminētais teiciens – sākums ir iekalts akmenī, bet mēs jau šodien varam sākt strādāt, lai beigas būtu jaunas – daudzsološākas. Bībelē par to tiek runāts vairākās vietās:

Atstāj pagātnes kļūdas aiz sevis un pārdomā no jauna, kā sasniegt mērķus. Dzīvot pagātnē, kuru izmainīt nav iespējams, ir neproduktīvi. Pārvērtējuši to, kurp un kādā veidā gribat nokļūt, sakoncentrējieties uz galapunktu. “… Aizmirsdams to, kas aiz manis, stiepdamies pēc tā, kas priekšā, es dzenos pretim mērķim, goda balvai - Dieva debesu aicinājumam Kristū Jēzū” (Filipiešiem 3:13-14).

Nepārtraukta skatīšanās atpakaļ noved pie tā, ka taka ir greiza un sagrozīta.  Zemnieks, dzenot vagu laukā, skatās uz priekšu, jo zina, ka skatoties atpakaļ, nespēs noturēt taisnu līniju. “Centies būt Dieva acīs krietns darbinieks, kam nav ko kaunēties un kas pareizi māca patiesības vārdu” (2. Timotejam 2:15).

Bieži vien atliekas no pagātnes nesader ar tagadni vai nākotni. Dažkārt tiek teikts: “Lai pagājušais paliek pagātnē.” Bieži jauns sākums, pilnīga norobežošanās no iepriekš notikušā ir labākais sākums jaunai, vēlamai nākotnei. “…Neviens nenoplēš ielāpu no jauna apģērba, lai to uzšūtu uz vecu apģērbu, citādi viņš tikai sagraizīs jauno, un ielāps no jaunā nepiestāvēs vecajam” (Lūkas 5:36).

Autors: Roberts Dž. Tamasi

Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2010 /  www.cbmc.lv