8.3.10

RAIŽU PĀRVARĒŠANAS NOSLĒPUMI

Vai jums ir tendence gaidīt sliktāko? Vai krītat panikā, saņemot vēstuli no varas iestādēm ar nodokļu administrācijas adresi uz tās vai dzirdot par iespējamām atlaišanām darbā? Vai pieķerat sevi raizējamies pat tad, kad tam nav iemesla – pārliecināts, ka tūlīt atgadīsies kas tāds, par ko būs jāuztraucas?

Angļu valodā vārds raizēties cēlies no sena angļu vārda ar nozīmi “aizžņaugties jeb smacēt.” Tas ir tieši tas, ko raizēšanās nodara jūsu produktivitātei un labsajūtai. Raizēšanās nav nekas cits kā pašsagraujošs laika zaudējums.

Slavenajā Kalna Sprediķī Bībeles Jaunajā Derībā, kā rakstīts Mateja Evaņģēlijā 6:25-34, Jēzus prezentēja četrus iemeslus, kādēļ neraizēties, un divus padomus, kā to pārvarēt.

RAIZĒŠANĀS IR NERACIONĀLA. Uztraukties par kaut ko, ko jūs NEVARAT mainīt ir bezjēdzīgi. Uztraukties par to, ko jūs VARAT mainīt, ir muļķīgi! Un ar katru reizi, kad prātā pārdomājat raizes, tās kļūst arvien lielākas un smagākas. Raizēšanās problēmas daudzkāršo! "Tāpēc Es jums saku: nezūdieties savas dzīvības dēļ, ko ēdīsit un ko dzersit, ne arī savas miesas dēļ, ar ko ģērbsities. Vai dzīvība nav labāka nekā barība? Un vai miesa nav labāka nekā drēbes?" (Mateja 6:25).

RAIZĒŠANĀ IR NEDABĪGA. Jūs neesat piedzimis ar raizēm. Tā ir iemācīta reakcija. Tikai trenējoties jums izdodas šo darbību apgūt arvien labāk. Par laimi to var arī aizmirst. Vienīgās Dieva radības , kuras raizējas, ir cilvēki. Mēs neticam, ka Dievs par mums parūpēsies. "Skatieties uz putniem gaisā: ne tie sēj, ne tie pļauj, ne tie sakrāj šķūņos, un jūsu Debesu Tēvs tos baro. Vai tad jūs neesat daudz labāki nekā viņi?" (Mateja 6:26).

RAIZĒŠANĀS NEPALĪDZ. Tas nedarbojas. Tas nevar izmainīt pagātni. Tas nevar kontrolēt nākotni. Tas vienkārši padara nožēlojamu šo dienu. Raizēšanās par problēmu nekad šo problēmu neatrisina. "Kurš jūsu starpā var ar zūdīšanos savam mūžam pielikt kaut vienu olekti?" (Mateja 6:27).

RAIZĒŠANĀS NAV NEPIECIEŠAMA. Dievs ir apsolījies rūpēties par tevi, ja vien tu uzticēsies Viņam visās dzīves jomās. Līdzīgi kā bērnībā, lūdzot tēvam naudu, jūs taču neuztraucāties par to, kur viņš to dabūs. Tā bija viņa problēma. Ļaujiet Dievam būt jūsu dzīvē Dievam! "… Jūsu Debesu Tēvs zina, ka jums visa tā vajag” (Mateja 6:32).

KĀ MĒS VARAM ATBRĪVOTIES NO PARADUMA RAIZĒTIES?

Pirmkārt, uzticieties Dievam katrā dzīves jomā. Daļēji mēs raizējamies tāpēc, ka dzīvē tik daudzi faktori ir ārpus mūsu kontroles. Raizējoties mums var likties, ka mēs kaut ko darām, bet patiesībā mēs tikai šķiežam garīgo un emocionālo enerģiju. Ticība Dievam, kurš visu kontrolē, mūs atbrīvo no šīs nastas. "Bet dzenieties papriekš pēc Dieva valstības un pēc Viņa taisnības, tad jums visas šīs lietas taps piemestas" (Mateja 6:33).

Otrkārt, dzīvojiet vienlaicīgi tikai vienu dienu. Tik bieži mēs pavadām laiku, mokoties domās par to, kas notiks rīt vai nākamnedēļ, kamēr šodienas izaicinājumi paslīd garām. Tādēļ koncentrējieties uz to, kas ir, nevis uz „ja nu”. "Tāpēc nezūdieties nākamā rīta dēļ, jo rītdiena pati par sevi zūdīsies. Ikvienai dienai pietiek pašai savu bēdu” (Mateja 6:34).

Autors: Riks Vorens

www.cbmc.lv