2.9.07

Kā iegūt cieņu

Lai gūtu panākumus darbā, nepieciešama laba reputācija. Neseni pētījumi parādīja, ka starpība starp labākajiem un vidusmēra pārdošanas speciālistiem nav dotībās, bet reputācijā. Cilvēki vairāk uzticas tiem, kuri sasnieguši panākumus pārdošanā, un viņu pārdošanas rādītāji atspoguļo uzticamību, kuru viņi ir nopelnījuši. Nevienam nepatīk kārtot darījumus ar cilvēku, kuru neciena.

Bībelē teikts: “Laba slava der vairāk nekā liela bagātība…” (Salamana Pamācības 22:1). Citiem vārdiem sakot – tava vērtība (tas kā cilvēki tevi vērē) ir svarīgāka kā tas, kādas vērtības tev pieder.

Tipiska kļūda daudziem cilvēkiem ir uzskats, ka laba reputācija ir atkarīga no laba imidža – kā cilvēki viņus uztver, balstoties uz ārējiem faktoriem. Un viņi uzdod sev jautājumus: „Kā es izskatos? Vai es izteicos pareizi?” Tomēr, lai panāktu labu reputāciju ilgtermiņā, nepieciešams koncentrēties uz raksturu (to, kas nav redzams) nevis uz imidžu (to, kas ir redzams). Cieņu ir jānopelna. Salamana Pamācības un Psalmi Bībelē identificē sešas rakstura kvalitātes, kuras piemīt cilvēkiem, kurus citi ciena:

1. CIEŅU IEGŪST AR GODPRĀTĪBU. Respektu biznesa vidē iegūst ilgākā laika posmā, parādot konsekvenci vārdos un darbos. Cieņu nevar nopirkt vai iegūt kā balvu. “Kas nevainīgi dzīvo, dzīvo droši, bet, kas staigā netaisnus ceļus, tas atklāsies savā nepievilcīgajā īstenībā.” (Salamana Pamācības 10:9).

2. CIEŅU IEGŪST AR PAZEMĪBU. Kad cilvēki sajūt pazemību – vēlmi ārpus saviem personīgajiem mērķiem un savām interesēm redzēt citu vēlmes, uzskatīt citus svarīgākus par sevi – viņi vēlas strādāt kopā ar mums. “… kas ļaujas sevi pārmācīt, kļūs augstā godā.” (Salamana Pamācības 13:18). “Cilvēka lepnība viņu gāzīs, bet pazemīgais iemantos godu.” (Salamana Pamācības 29:23).

3. CIEŅU IEGŪST AR UZTICAMĪBU. Ja cilvēki redz, ka jūs turat doto vārdu un pildāt solījumus pat tad, kad tas jums sagādā neērtības vai dārgi maksā, jūs iegūstat cieņu. " Vīrs, kas ar dāvanām lielās, bet nekad tās nedod, ir kā vējš un mākoņi bez lietus.” (Salamana Pamācības 25:14). "… kas negroza zvērestu, ja tas viņam par nastu … tas pastāvēs mūžīgi!" (Psalmi 15:4-5)

4. CIEŅU IEGŪST AR POZITĪVU PRIORITĀŠU NOTEIKŠANU. Jūsu darbinieki, līdzstrādnieki, klienti un piegādātāji sāk jūs cienīt, ja ir pārliecināti, ka jūs savus mērķus esat rūpīgi izvērtējis. "Kas cenšas pēc kā laba, tam labs arī gadās …” (Salamana Pamācības 11:27) "… kas labi domā, tie visur piedzīvos pret sevi labvēlību un uzticību.” (Salamana Pamācības 14:22).

5. CIEŅU IEGŪST AR DEVĪGUMU. Cilvēks, kas rūpējas par citiem un patiesi interesējas par viņu vajadzībām, iegūst viņu cieņu. "Viņš ir devīgs un dod nabagiem bagātīgi. Viņa taisnīgums stāv nelokāmi vienmēr, viņa rags paceļas godā. " (Psalmi 112:9).

6. CIEŅU IEGŪST, PIRMAJĀ VIETĀ LIEKOT DIEVU. Kam jūs kalpojat – darbā un personīgajā dzīvē? Kas ir pamatā jūsu lēmumiem? Jūsu atbildes uz šiem jautājumiem lielā mērā iespaidos to, cik daudz jūs cilvēki cienīs. "… nēsā manus baušļus sev valdziņā pakārtus ap kaklu, uzraksti tos uz savas sirds plāksnes, un tu iemantosi labvēlību un laipnību Dieva un cilvēku acīs. Paļaujies uz To Kungu no visas sirds un nepaļaujies uz sava prāta gudrību, bet domā uz To Kungu visos savos ceļos, tad Viņš darīs līdzenas tavas tekas” (Salamana Pamācības 3:3-6).

(Autors: Riks Vorrens)