24.12.12

Cik izmaksā Ziemassvētki?

Cik patiesībā izmaksā Ziemassvētki? Cik tika iztērēts pirmajos Ziemassvētkos pirms apmēram 2000 gadiem? Padomāsim. Pašnodarbināts galdnieks un viņa līgava grūtniece abi ir zemākās kārtas ļaudis, kuru ienākumi neapšaubāmi (labākajā gadījumā) ir „no rokas mutē”. Romas nodokļu edikta dēļ pāris ir aizslēdzis savu galdniecības darbnīcu (plānojot pēc dažām dienām atgriezties) un devies ceļā uz „mazo, kluso Betlēmi”, kur viss, ko viņi atrod, ir uzraksts „Vietu nav”.

Sievietes bērniņš piedzimst drēgnā, smakojošā kūtī. Viņa šūpulītis – skabargaina govju ēdināmā sile, Viņa apraudzītāji – neizglītoti gani, kas izbrīnā zemojas bērniņa priekšā, ko eņģeļi pasludinājuši par Mesiju.

Bet, neskatoties uz eņģeļu paziņojumu, trīs cilvēku ģimene vēl joprojām ir ļoti nabadzīga. ja nebūtu ekstravaganto austrumu nomadu zintnieku, ģimene kā trūcīgi migranti nevarētu pārdzīvot bēgšanu uz Ēģipti...

Ja vien tu nerēķini izmaksas no Universa otras puses, astronomiskās izmaksas tam, kas tajā tālajā naktī ar vienu zvaigzni atdeva visu. “Jo Dievs tā pasauli mīlēja, ka deva savu vienpiedzimušo Dēlu, lai ikviens, kas tic viņam, nepazustu, bet tam būtu mūžīgā dzīvība.” (Jāņa 3:16) Dievs tā pasauli mīlēja, ka atdeva... Koka sile, koka krusts. Viņš atdeva visu. „Kristus dāvana atklāj Tēva sirdi.” („Laikmetu ilgas”, 57. lpp.) Ziemassvētkos Viņš mūsu dēļ iztukšoja savu mantnīcu.

Jauna mamma, pārgurusi un piekususi no abiem bērniem, kas ieķērušies viņas rokās, un no visiem Ziemassvētku dāvanu pirkumu maisiņiem, iekāpa pārpildītā liftā. Brīvdienu mānija bija paņēmusi savu. Kad durvis aizvērās, viņa teica: „Vajadzētu atrast, pakārt un nošaut to, kas ir izdomājis visus šos Ziemassvētkus.” Balss aizmugurē atsaucās: „Neuztraucieties, mēs Viņu jau piesitām krustā.” Atlikušo ceļu lejup valdīja tāds klusums, ka būtu dzirdama adata nokrītam.

(Dvaits Nelsons, Izredzētie)