7.1.13

Apņemšanās jaunajam gadam: būt īstam

Inovācijas komunikāciju pasaulē ir bijušas brīnišķīgas. Lai kontaktētos ar draugiem un kolēģiem, kā arī atjaunotu saikni ar sen nesatiktiem cilvēkiem, mēs varam izmantot sociālos medijus. Par populārāko komunikācijas veidu ātrai saziņai ir kļuvis e-pasts un īsziņas. (Pateicoties e-pastam, cilvēki visā pasaulē 20 dažādās valodās saņem šo “Monday Manna”!)

Internets ir sniedzis mums iespēju izveidot blogus, caur kuriem mēs varam dalīties pieredzē un viedoklī ar tiem, kurus tas interesē. “Skype” ir viens veids, kā, izmantojot datoru, sejā runāt ar cilvēkiem, kas atrodas tūkstošiem kilometru attālumā. Mēs ievietojam video tādās vietnēs kā “YouTube”, lai izklaidētos vai sniegtu nopietnu vēstījumu. Kad telefonu nepaceļ, mums vienmēr ir iespējams atstāt ziņojumu balss pastkastītē.

Kas zina, kas būs nākamie komunikācijas celmlauži? Tie sniedz milzīgas priekšrocības un ir ļoti praktiski, taču tiem visiem pietrūkst viens būtisks aspekts – personiskums. Kādā vecā reklāmā bija sauklis “Sniedzies un veicini saskari!” Nav nekādas reālas “saskarsmes” ne īsziņās, ne e-pastā, ne blogā un pat ne balss pastā.

Pētījumi ir noskaidrojuši, ka aptuveni septiņi procenti mūsu komunikācijas ir verbālā saskarsme, kas nozīmē, ka atlikušie 93 procenti ir neverbālā: acu kontakts, ķermeņa valoda, žesti, sejas izteiksme, balss tembrs, runāšanas ātrums. Tas nozīmē, ka, nosūtot SMS vai e-pastu, trūkst liela daļa no mūsu vēsts. Satiekot cilvēku, var arī apmainīties ar vieglu pieskārienu, draudzīgu smaidu vai piemiegt ar aci. Pieaugoši bezpersoniskajā pasaulē šī neverbālā valoda palīdz mums pateikt: “Tu esi kaut kas. Es zinu, ka tu esi – un tu esi svarīgs.”

Tātad varbūt vērtīga apņemšanās jaunajam gadam būtu būt īstākam, ne tik samākslotam. Būt pieejamam citiem cilvēkiem, neskatoties uz mūsu termiņiem, aizpildīto grafiku un spiedienu. Bībelē ir atrodami daži noderīgi novērojumi sakarā ar šo jautājumu:

Personiskās klātbūtnes iespaids. Kad mēs esam kopā ar citiem, mēs sazināmies ne tikai ar vārdiem, bet arī izceļam, ko sakām, ar personisku piemēru. Jēzus Kristus saprata šo principu. Bībelē rakstīts: “Un Viņš iecēla divpadsmit, lai tie būtu pie Viņa un Viņš tos izsūtītu sludināt” (Marka 3:14).

Iedvesma, esot kopā. Kad mēs esam kopā un mums ir kāds kopējs mērķis, mēs varam uzlabot cits cita darbību un iedvesmot cits citu: „Un vērosim cits citu, lai paskubinātu uz mīlestību un labiem darbiem, neatstādami savas sapulces, kā daži paraduši, bet cits citu paskubinādami …” (Ebrejiem 10:24-25).

Mācīšanās no saskarsmes. Pavadot laiku kopā ar citiem, darbā strādājot, mēs dalāmies savā gudrībā, izpaužamies radošumā un palīdzam viens otram augt profesionālā nozīmē. “Dzelzs tiek ar dzelzi uzasināta, un vīrs trin vīru” (Salamana Pamācības 27:17).

Izbaudiet elektronisko komunikācijas ierīču priekšrocības. Taču atcerieties, ka nekas nespēj aizstāt saskarsmi ar cilvēku aci pret aci.

Autors: Roberts Dž. Tamasi

Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2013 /  www.cbmc.lv.