20.12.12

Sākumam pietiks kaut ar vienu

Tad Jonatāns sacīja savam puisim, ieroču nesējam: "Nāc, dosimies tur pāri pret šo neapgraizītās tautas sardzi; varbūt Tas Kungs dos mums veiksmi, jo Tam Kungam neviens nevar aizliegt izcīnīt uzvaru vai nu ar daudz, vai arī ar maz ļaudīm." 1Sam 14:6

Savā visvairāk pārdotajā grāmatā The Tipping Point: How Little Things Can Make a Big Difference Melkolms Gledvels apraksta stratēģisku pieeju kultūras tendencēm. Viņš secina, ka lielas sociālas izmaiņas uzvedas līdzīgi vīrusu epidēmijām (gripai, masalām, AIDS). Viss, kas vajadzīgs, ir viens vienīgs vīruss ar spēju pievienoties kādam citam, un īstajā kontekstā īstais vīruss var eksplodēt un sākt ļoti strauji vairoties, līdz viss pūlis ir inficēts.

Lai ilustrētu šo ģeometriskās progresijas procesu, Gledvels ņem papīra loksni un pārloka to uz pusēm. Vai tagad papīrs ir divreiz biezāks nekā sākumā? (Šis nav āķīgais jautājums!) Jā. Tad saloki to vēlreiz uz pusēm. Tagad tas ir četras reizes biezāks. Tieši tā. Ja tu varētu salocīt šo papīru 50 reižu, cik biezs tas tad būtu? Es iedomājos, ka tie būtu daži centimetri, mans draugs domāja, ka kādi 3 metri. Kāda ir pareizā atbilde? Tā biezums sniegtos no Zemes līdz Saulei. Un, ja tu to salocītu 51 reizi? Tad no Zemes līdz Saulei un atpakaļ. Ja kaut kam ļoti mazam – vai tā būtu doma, persona, vai pat kustība – ,dod iespēju divkāršoties, tad tas var beigties ar visas pasaules inficēšanu vai saviļņošanu!

Jonatāns un viņa ieroču nesējs bija tikai divi jauni cilvēki, bet tas bija viss, kas Dievam bija vajadzīgs, lai ietekmētu Israēla armijas gļēvulību. Divi jaunieši uzkāpa ienaidnieka ieņemtā klintī, demonstrējot radikālu ticību un pašaizliedzīgu drosmi. Debesis zināja – tas mainīs notikumu gaitu un uzveiks ienaidnieku. (..)

Viss, kas Dievam nepieciešams, esat jūs abi…

(Dvaits Nelsons, “Izredzētie”)