10.5.12

Neatliekamās palīdzības nodaļa

Un Jēzus apstaigāja visas pilsētas un ciemus, mācīdams viņu sinagogās un sludinādams Valstības evaņģēliju, un dziedinādams visas sērgas un slimības. (Mt 9:35)

Neatliekamās palīdzības nodaļa. Tev nav jābūt katastrofu medicīnas māsai vai ārstam, lai zinātu, kas notiek aiz neatliekamās palīdzības nodaļas dubultdurvīm un aizkariem. Televīzijā rādīto augstu adrenalīna devu saturošo drāmu dēļ šķiet, ka visa pasaule zina, kas tur notiek. Varbūt tu esi gaidījis pārpildītajā šīs nodaļas uzgaidāmajā telpā, varbūt esi pats ievests vai ievesta pa šīs nodaļas dubultdurvīm. Bet vienalga, vai tev ir vai nav bijusi personīga pieredze ar neatliekamās palīdzības nodaļu, ir kāda vienkārša patiesība par to, ko mēs visi zinām intuitīvi: neatliekamās palīdzības nodaļas ir netīras vietas.

Vai zini, kāpēc? Jo cilvēki tur ierodas krīzes kulminācijā. Ieej neatliekamās palīdzības nodaļā, un tu sajutīsi iestāvējušos vēmekļu, urīna, asiņu, dezinfekcijas līdzekļu un eksotisku medikamentu smārdu – viss saplūdis kopā kā šai glābšanas vietai raksturīgs aromāts. Pirms brīža nestuves un gultas bija klātas spoži baltiem, tīriem, steriliem palagiem, sterilu sienu, grīdas un aizkaru ieskautas. Bet vienā sekundē šī sterilā vide kļūst netīra, ir nošļakstīta un aptraipīta. Tomēr tas viss ir normāli, jo ikviens, kas strādā slimnīcā, zina: „Tieši tāpēc mēs eksistējam, tāpēc esam šeit – lai kļūtu netīri un notraipīti, kopā kā komanda cīnoties par kāda dzīvību.”

Vai tieši tāpat nevajadzētu būt ar Jēzus draudzi? Vai mums nevajadzētu būt netīrām un notraipītām, dažreiz smakojošām vietām, kas paredzētas cilvēkiem krīzes kulminācijā, cilvēkiem, kas nāk tieši tādi, kādi viņi ir, izmisīgi cerēdami, ka viņi tiks pieņemti, glābti un dziedināti, pirms ir par vēlu? Vai Kristus piemērs, kad Viņš bija šeit, mūsu vidū, nenosaka draudzes kā neatliekamās palīdzības nodaļas misiju grēcinieku slimnīcā?

Vai tādā gadījumā tu vari iedomāties neatliekamās palīdzības nodaļu, kas pieprasa saviem pacientiem nomazgāties pirms ienākšanas? Tu joko! Pasaulē nav tādas slimnīcas vai neatliekamās palīdzības nodaļas, kas pieprasītu, lai tu nomazgātos un izārstētos, pirms viņi tevi uzņem. Tu drīksti nākt tāds, kāds esi. Tāpēc, ka neatliekamās palīdzības nodaļām un draudzēm vajadzētu būt netīrām vietām, kur cilvēki var ierasties dzīvību apdraudošas krīzes kulminācijā. Kas gan būtu labāka vieta, kur griezties pēc palīdzības, ja ne Jēzus draudze?

Autors: Dvaits Nelsons