19.5.12

Mirstošā kareivja lūgums

„Jēzus sacīja: „Tēvs, piedod viņiem, jo tie nezina, ko dara!”” (Lūkas 23:34)

Savā grāmatā „Saulespuķe” nelaiķis Simons Vīzentāls atdzīvina saistošo, bet drūmo stāstu par prīdi, kad viņš, būdams jauns ebreju ieslodzītais, kādu dienu slepeni tika aizvests no savas darba vietas nacistu koncentrācijas nometnē. Neizteiksmīga medicīnas māsa vada viņu augšup pa kāpnēm un tad tālāk pa garu gaiteni vietējā poļu slimnīcā. Beigās viņš atskārta, ka atrodas blakus mirstošam nacistu SS vienības kareivim ar nosaitētu seju, kurā bija tikai četras atveres – viena mutei, viena degunam un divas ausīm. Dzeltens šķidrums sūcās cauri marlei tajās vietās, kur vajadzēja būt acīm. Māsa aizgāja, un kareivis sataustīja puiša roku. Kad vīrietis aizsmakušā balsī čukstēja, no viņa mutes izlauzās sirreāla, bet mokoša atzīšanās genocīdā pret kādas mājas iedzīvotājiem, kurā bijuši kādi 150-200 bezpalīdzīgi ebreji. Viņu vajāja murgi par līdzdalību briesmīgajā noziegumā, tāpēc mirstošā vīra pēdējais izmisīgais lūgums medicīnas māsai bija satikt ebreju, jebkuru ebreju, kuram viņš varētu izsūdzēt savu grēku. Un tā nosaitētās galvas lūgums bija – Vai tu man piedosi? Vīzentāls apraksta spēcīgo cīņu savā jaunajā sirdī, sēžot blakus kareivja gultai, – vai man viņam piedot, vai nepiedot? Beidzot viņš atstāja telpu, nesacījis ne vārda.

Pēc 25 gadiem, kad viņu vēl joprojām vajāja šī atzīšanās uz nāves gultas un paša lēmums nepiedot, Simons Vīzentāls, brīnumainā kārtā pārdzīvojis holokaustu, bet zaudējis 86 ģimenes locekļus un mīļotos, noslēdz savu stāstu ar šādiem vārdiem: „Tu, kas tikko esi izlasījis šo skumjo un traģisko manas dzīves epizodi, vari domās nostāties manā vietā un pajautāt sev būtisko jautājumu: „Ko es būtu darījis?””  (98. lpp.)

Vai tu viņam piedotu? Ja tu būtu ebrejs? Ja tu būtu afroamerikānis? Ja tu būtu bērnībā piedzīvotas vardarbības upuris? Ja tu būtu diskriminācijas upuris darbavietā? Ja tu būtu ārlaulības dēku upuris? Ja tu būtu vientuļais tēvs vai māte? Ja tu būtu aizbēguša bērna vecāks? Vai tu piedotu?

Mēs zinām, ko darītu Jēzus no Nācaretes, – mēs dzirdam Viņu to darām šajā Bībeles pantā: „Tēvs, piedod viņiem, jo tie nezina, ko dara!” Bet ko darītu tu? Visas lielās pasaules reliģijas pieļauj, ka Dievs varētu piedot. Bet vai to, ka arī mums ir jāpiedod? Cik tālu un cik daudz? Nav brīnums, ka mums ir vajadzīgs Jēzus krusts!

Autors: Dvaits Nelsons