7.5.12

Kā attiekties pret krīzes situācijām?

Ir kāda anekdote par sievieti, kas loterijā vinnē milzīgu naudas summu. Pēc laimīgās vēsts saņemšanas viņa zvana savam dzīvesbiedram un saka: “Es tikko laimēju loterijā! Kravā mantas!” Dzīvesbiedrs atsaucās: “Fantastiski! Man ņemt līdzi siltam vai aukstam laikam paredzētās drēbes?” Tā savukārt monotonā balsī atbildēja: “Vienalga – ka tikai tu esi ārā no mājas, pirms es atgriežos.”

Šim vīrietim bija pienākusi krīzes situācija! Un tāda galvenokārt ir krīžu situāciju būtība – tās rodas pilnīgi negaidīti, brīdī, kad esam absolūti negatavi, lai tās risinātu. Patīk mums tas vai nē, tās ir dzīves sastāvdaļa. Tieši šajā brīdī jūs esat kādā no šīm trim fāzēm: vai nu jūs esat tikko tikuši laukā no krīzes; vai esat krīzes stāvoklī pašlaik; vai arī jums drīzumā gaidāma krīze.

Bībeles Jaunajā Derībā (Apustuļu darbu 27. nodaļā) ir kāds fascinējošs stāsts par avāriju, stāsts, no kura mēs varam gūt trīs atziņas krīžu situāciju pārvaldīšanā, ko jūs varat izmantot arī savā biznesā. 

NOSKAIDROJIET IEMESLU. Pajautājiet sev: “Kas patiesībā ir iemesls šai krīzes situācijai?” Parasti cēlonis atrodas daudz dziļāk nekā mēs domājam sākumā. Avārijā, ko apustulis Pāvils apraksta Apustuļu darbos, ir citēti 3 iemesli: (1) Viņi uzklausīja sliktu padomu; (2) viņi sekoja vairākuma(populārākajam) viedoklim; (3) viņi paļāvās uz apstākļiem, nevis uz to, ko viņi zināja, kā ir pareizi. Ja jums ir grūti izprast krīzes iemeslu – pamēģiniet lūgt par to. Izraēla ķēniņš Dāvids rakstīja: "Savās bailēs es piesaucu To Kungu un brēcu pēc sava Dieva. Viņš sadzirdēja manu balsi Savā pilī, un mana brēkšana nāca Viņa ausīs "  (Psalmi 18:7).

NOSKAIDROJIET SEKAS. Pajautājiet sev: “Ko es no šī varu mācīties?” Katra krīzes situācija ir iespēja palielināt manu skatījumu, uzlabot prasmes un attīstīt manu raksturu.

NOSKAIDROJIET, KĀ JUMS VAJAG REAĢĒT. Pajautājiet sev: "Kā vislabāk reaģēt attiecībā pret šo?" Vienalga, ko jūs vēl darāt, jūsu reakcijai vajadzētu iekļaut sevī trīs elementus:

·         Konfrontējiet problēmu. Reti kad jūs varat atrisināt problēmu, to ignorējot. Tas, iespējams, nebūs vienkārši, taču Dievs būs ar jums, ja lūgsiet Viņam pēc spēka.

·         Atzīstiet savu vainu (ja tāda ir). Ja jūs paši esat izraisījuši krīzes situāciju, tad atzīstiet to un lūdziet piedošanu. Nemeklējiet attaisnojumus, nevainojiet citus. Vainas atzīšana ir īsta līdera un emocionāli nobrieduša cilvēka pazīme.

·         Saņemiet apsolījumu. Vai jūs zinājāt, ka Bībelē ir vairāk nekā 7 000 Dieva solījumi jums palīdzēt? Tie ir kā tukši laukumi, kuri tikai gaida, kad tos atķeksēs. Ko jūs gaidāt? Ja jūs nezināt Bībeli tik labi, pajautājiet draugam, kas zina, lai viņš palīdz atrast apsolījumu, kas atbilstu jūsu situācijai.

Dievs vienu tādu solījumu dod Filipiešiem 4:6-7, kur Viņš mums saka: “Nezūdieties nemaz, bet jūsu lūgumi lai nāk zināmi Dieva priekšā ar pateicību ikvienā pielūgšanā un lūgšanā. Un Dieva miers, kas ir augstāks par visu saprašanu, pasargās jūsu sirdis un jūsu domas Kristū Jēzū.”

Autors: Riks Vorens

Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2012 /  www.cbmc.lv.