7.2.11

GUDRA VADĪBA

Vairumam lielo organizāciju augstākā līmeņa vadītāju ir pieejams plašs biznesa konsultantu un skolotāju loks. Daudzi no viņiem ierodas ar svaigākajām biznesa idejām un tā brīža modes untumiem.  Modes untumi nāk un aiziet, tomēr nereti tiekot aizvietoti ar citām jaunām un bieži īslaicīgām stratēģijām, aiz sevis atstājot apjukumu un apšaubāmu biznesa praksi, kura nav sakņota laiku gaitā pārbaudītā gudrībā.

Vesam Kantrelam (Wes Cantrell), kādreizējam 14 miljardu kopējamo mašīnu kompānijas vadītājam, bija daudzas šādas iespējas realizēt jaunās idejas. Bet viņš bija izvēlējies ko pilnīgi citu. Runājot nesenā biznesmeņu un profesionāļu sanāksmē,  Kantrels pavēstīja, iespējams, daudzus pārsteidzošu ziņu – viņa vadības stils un principi bāzējās un sakņojās Desmit Baušļos.

Tā vietā, lai sekotu biznesa paņēmieniem, kuri šķiet mainās līdz ar katru vēja pūsmu, viņš savu kompāniju vadīja, lietojot rīkojumus, kuri pārcietuši gadu tūkstošus un neskaitāmus izaicinājumus.  "Gudrāku par maniem ienaidniekiem mani dara Tavi baušļi, jo tie ir vienumēr pie manis. Es esmu labāk izmācīts nekā visi mani skolotāji, jo es pārdomāju Tavas liecības." (Psalmi 119:98-99)

Desmit Baušļi Bībelē ir atrodami divās vietās Vecajā Derībā - Otrajā Mozus grāmatā 20:1-17 un Piektajā Mozus grāmatā 5:6-21. Pirmie trīs attiecas uz cilvēka attiecībām ar Dievu; pārējie septiņi var tikt attiecināti uz jebkuru biznesa jomu. Piemēram, ceturtais bauslis pavēl mums ievērot Sabatu. Praktiski, tas nozīmē to, ka, ja mēs dienu un nakti strādāsim bez pārtraukumiem uz atpūtas, mēs sabruksim gan garīgi, gan fiziski.

Ikvienam no mums būs grūti atrast ko nepareizu Desmit baušļos. Visvairāk polemiku, protams, var izraisīt tie, kuri prasa pielūgt un paklausīt tikai Dievu. Ateistiem un agnostiķiem tas ir liels piedauzības akmens. Bet Rakstos Dievs paskaidro praktisko motivāciju paklausībai Viņa likumiem: “Visus šos baušļus, ko es tev šodien pavēlu, tev ir jātur un jāpilda, ka jūs dzīvotu un taptu vairoti un ietu un iemantotu to zemi, ko Tas Kungs jūsu tēviem ar zvērestu apsolījis” (Piektā Mozus grāmata 8:1).

Kā būtu, ja konsultants ierastos jūsu birojā un ar lielu pārliecību apgalvotu, ka, ja jūs sekosiet viņa ieteikumiem, jūsu bizness plauks un zels, un jūsu panākumi būs lielāki, kā jūs spējat iedomāties? Vai jūs vismaz neapstāsieties, lai apsvēru viņa rekomendācijas un to, kā tās saskan ar jūsu uzņēmuma misiju un kultūru?

Problēma ir acīmredzama. Nākamajā nedēļā, mēnesī vai gadā ieradīsies kāds cits ar līdzīgiem apgalvojumiem, pretendējot uz viņa piedāvājuma unikalitāti kā lielāko kopš riteņa izgudrošanas. Jā, untumi un triki nāk un iet biznesa pasaulē, tāpat kā citās sfērās. Bet atšķirībā no tiem Desmit baušļi ir jau tūkstošiem gadu un ir stabili kā klints, pastāvīgs un uzticams ceļvedis rīcībai gan biznesā, gan personīgajā dzīvē.

Lai vadītu organizāciju, ir nepieciešama gudrība. Ja gribat iegūt krietnu priekšrocību salīdzinājumā ar konkurentiem, jūs būsiet gudrs, ja apsvērsiet Vesa Kantrela padomu studēt un lietot Dieva Vārdu – Bībeli gan profesionālajā darbībā, gan sadzīvē. Un Desmit baušļi ir labs sākums.

Autors: Riks Bokss (Rick Boxx)

Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2010 /  www.cbmc.lv