20.4.10

DZĪVES UZDEVUMA NOTEIKŠANA

Daudzi cilvēki izvirza mērķus, bet tikai daži uzstāda noteiktu uzdevumu savai dzīvei. Mērķi attiecas uz atsevišķām dzīves jomām: karjeru, finansēm, ģimeni, aiziešanu pensijā un citām svarīgām jomām. Bet dzīves uzdevums nosaka visas dzīves virzību. Tas nosaka kopainu, vispārējos principus, kuriem sekojat visu dzīvi. Ir vismaz četri lieli ieguvumi, ja pārdomājat un rakstiski fiksējat Dzīves Uzdevumu:

Tas samazinu frustrāciju, vienkāršojot lēmumu pieņemšanu. Katru dienu jums ir jāizdara daudzas izvēles, turklāt nereti tās ir ļoti komplicētas. Dzīves Uzdevums kalpo kā standarts, lai novērtētu, kura alternatīva ir jums labākā.

Tas paaugstina motivāciju. Pareizi uzstādīts Dzīves Uzdevums jūs iedvesmo no rīta mosties un izturēt, tad, kad gribas padoties. ”Kur nav atklāsmes, tur tauta iet bojā…” (Salamana pamācības 29:18 (tulk. no angļu val.)).

Tas palīdz koncentrēties. Panākumi, lielākoties, ir fokusēšanās uz vienu lietu rezultāts. Pazīstams TV ziņu diktors rādīja zīmi uz sava rakstāmgalda, kura viņam atgādināja: „Vai tas, ko es daru pašreiz, veicina kvalitatīvu ziņu atspoguļojumu?” Dzīves Uzdevums palīdz sakoncentrēt jūsu laiku, enerģiju un citus resursus.

Tas veicina sadarbību. Tas ir pamanāms fakts, ka, ja jūs esat noteikti izlēmis, kurp doties savā dzīvē, daudzi cilvēki vēlas jums pievienoties. Cilvēki seko tiem, kuri skaidri apzinās, kas viņi ir un ko vēlas sasniegt.

Atrodiet šonedēļ laiku un klusu vietu, lai sāktu domāt par savas Dzīves Uzdevumu. Lūk, daži soļi sākumam:

Identificē savus talantus un dāvanas. Pajautā: „Kas man padodas vislabāk? Ko man patiešām patīk darīt, jo man tas izdodas?” Kad Dievs tevi veidoja, Viņš tavā DNS ielika specifiskas spējas un rakstura īpašības, ģenētisko struktūru un predispozīciju. Šī kombinācija ir unikāla, tāpat kā tu. Dievs vēlas, lai tu darbojies saskaņā ar savām dāvanām!

Pārskati savu pieredzi. Uzdod jautājumu: „Ko es esmu iemācījies?” Mūsu lielākās mācības nāk caur ievainojumiem un sāpēm. Tās ir jāiestrādā Dzīves Uzdevumā.

Nolem, kas ir patiesi svarīgs. Steidzams ne vienmēr ir svarīgs. Viens no psiholoģijas pionieriem Viljams Džeimss reiz esot teicis: "Vislabākais dzīves izlietojums ir tās investēšana tajā, kas to pārdzīvos.” Tad pajautājiet sev: „Kas pastāvēs visilgāk?”

Bībelē dots šis ļoti dziļais padoms: “Pāri visam, kas jāsarga, sargi savu sirdi, jo no turienes rosās dzīvība! Vairi projām no sevis negantību teicēju mutes, un arī lai paļātāju mutes ir tālu projām no tevis! Lai tavas acis raugās taisni uz priekšu, un lai tavu acu plakstiņi raudzītos taisni tavā priekšā. Apsver savu kāju soļus, tad tu droši virzīsies uz priekšu” (Salamana pamācības 4: 23, 25, 26).

Autors: Riks Vorens

www.cbmc.lv