30.11.09

LAIKS ATKAL APSTĀTIES UN PATEIKT PALDIES

Lai arī cik tam būtu grūtu noticēt, kārtējais gads neatlaidīgi tuvojas beigām. Šonedēļ dažviet pasaulē cilvēki svin Pateicības dienu, tas savukārt nozīmē, ka ikgadējā svētku sezona ir oficiāli sākusies. Taču vēl pirms mēs aizraujamies gan ar vieglprātību, gan histēriju, kas ir raksturīgas 21. gadsimta Ziemassvētkiem, būtu labi apstāties pietiekami ilgi, lai pārdomātu tās lietas, par kurām mēs esam pateicīgi.

Protams, ir iespējams, ka jūs esat viens no daudzajiem, kas vaicā: „Pateicīgs? Par ko?” Iespējams, ka jūs šī pagājušā gada laikā zaudējāt darbu – vai uzņēmumu. Iespējams, ka profesionālajā dzīvē jūs vēl turaties, bet ne bez nozīmīgām korekcijām. Katrā gadījumā visticamāk jūs esat vismaz redzējis, kā jūsu ieguldījumu vērtība būtiski samazinās – jūsu pensiju plāni visticamāk ir cietuši pamatīgu neveiksmi.

Daži ekonomikas eksperti apgalvo, ka ekonomikas lejupslīde ir sasniegusi apakšu un uzlabojumi jau ir ceļā pie mums, taču tas ir mazs mierinājums cilvēkiem, kuri ir vai nu bez darba vai strādā darbu, kas neatbilst viņu spējām un vajadzībām. Šādi apgalvojumi arī īpaši nepalīdz apmierināt neatlaidīgos parādu piedzinējus, kas parādās, kad ir sanācis palaist garām kādus maksājumus. Tāpēc, kā jau minēju, dažiem cilvēkiem var šķist piemēroti vaicāt: „Pateicīgs? Par ko?”

Iesākumam, ja jūs pie šiem vārdiem piekļuvāt ar datora palīdzību, tad jūs esat priekšā miljoniem cilvēku, kuri vēl joprojām eksistē bez priekšrocībām, ko sniedz mūsdienu tehnoloģijas. Ja jūs neguļat slimnīcā, atkopjoties no operācijas, vai kādas nopietnas kaites, jūs esat veiksmīgāks nekā daudzi tūkstoši vīriešu, sieviešu un bērnu. Fakts, ka jūs varat šo ziņojumu izlasīt, liecina, ka jums ir priekšrocības pār cilvēkiem, kuri neredz.

Es šādi nemēģinu samazināt vai noniecināt problēmas un cīņas, ar kurām kaut kādā ziņā mēs visi esam saskārušies šī gada laikā. Taču ir labi, ja ir perspektīva, nevis koncentrēties uz lietām, kuru mums nav, bet tā vietā izvēlēties atzīmēt un novērtēt tās priekšrocības un svētības, kuras mums ir. Bībele piedāvā ierosinājums, kā mums būt pateicīgiem pat grūtos laikos:

Izrādiet pateicību caur savu darbu. Darbs ir svarīga daļa no mūsu dzīves, un tas ir mūsu aicinājums kā cilvēces locekļiem. Lai arī kādas būtu mūsu spējas un talanti, mēs visi varam dot ieguldījumu mums apkārt esošajai pasaulei caur savu darbu. “Un visu, ko vien jūs darāt vārdos vai darbos, to visu dariet Kunga Jēzus Vārdā, pateikdamies Dievam Tēvam caur Viņu” (Kolosiešiem 3:17).

Izsakiet pateicību par savām grūtībām. Pa vidu dažādām grūtībām un likstām mēs bieži iegūstam savas svarīgākās un vērtīgākās mācības. Dzīves patiesība ir tāda, ka mēs parasti vairāk iemācamies no neveiksmēm, nekā no panākumiem. “Bet ne vien par to: mēs teicam sevi laimīgus arī savās ciešanās, zinādami, ka ciešanas rada izturību, izturība - pastāvību, pastāvība - cerību” (Romiešiem 5:3-4).

Esiet pateicīgi – neskatoties uz saviem apstākļiem. Ticība Dievam, kurš nav tāls, bet ir personīgi ieinteresēts un iesaistīts ar katru no mums, pieprasa uzticēšanos tam, ka viņš kontrolē pat jūsu dzīves sīkās detaļas – gan labās, gan - ne tik labās. “Un mēs zinām, ka tiem, kas mīl Dievu, visas lietas nāk par labu, tāpēc, ka tie pēc Viņa mūžīgā nodoma ir aicināti” (Romiešiem 8:28). “Pateicieties vienumēr un par visu Dievam Tēvam mūsu Kunga Jēzus Kristus Vārdā” (Efeziešiem 5:20).

Ja šis gads ir bijis viens no jūsu dzīvē labākajiem, jūs varat par to līksmoties un būt pateicīgi. Pat ja šis gads ir bijis grūts, ticība Dievam var dot mierinājumu, ka Viņš jūs nav aizmirsis – un Viņam jūsu dzīvei ir plāns.

Autors: Roberts Dž. Tamasi

Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2009 / www.cbmc.lv.