1.5.09

KĀ GŪT BAUDU NO DARBA

Pētījumi rāda, ka 82% cilvēku nepatīk viņu pašreizējais darbs. Diemžēl, lielākā daļa no viņiem neapzinās, ka viņi nav nolemti ciešanām darbā. Šo skaitli varētu jūtami samazināt, ja praksē pielietotu dažus vienkāršus principus, kurus Dievs mums prezentē Salamana pamācībās.

Šie trīs “noslēpumi” negarantēs paaugstinājumu vai darbu prestižā birojā, bet tie var būtiski izmainīt jūs un procesus, palielinot prieku jūsu darbā.

1. Nekad nepārtrauciet mācīties. Ja jūs nepieaugat profesionālajā vai personīgajā jomā, tad ar laiku jebkurš darbs kļūs mazāk pievilcīgs. Neviens nav apmierināts, ja stagnē. Labiem skolotājiem piemīt vēlme un spēja nepārtraukti mācīties. Lūk, trīs labākie apmācības paņēmieni:

- Mācieties no Dieva. Daži no labākajiem dzīves skolotājiem ir mācījušie no labākā skolotāja – no Dieva. Viņš ir izcils skolotājs, kurš zina, kā studenti vislabāk apgūs priekšmetu. Viņš lietoja varavīksni, lai mācītu drošību Noa. Viņš lietoja degošu krūmu, lai Mozum mācītu pārliecību. Un arī mūsdienās Viņš joprojām ir labākais skolotājs. Bībelē ir daudzi padomi ikdienai. Lasīt Rakstus un tos pārdomāt ir lielisks veids, kā mācīties no Dieva. „Kas kādu lietu gudri vada, tas atrod laimi, un svētīts ir tas, kas paļaujas uz To Kungu” (Salamana pamācības 16:20).

- Mācieties no kritikas. Lai arī nav viegli uzklausīt nepieciešamību ko mainīt, gudri cilvēki uzklausa cita cilvēka izteiktu kritiku un meklē patiesību teiktajā. "Kas pārmācību pieņem, ir ceļā uz dzīvību, bet, kas neievēro brīdinājumu, tas maldās" (Salamana pamācības 10:17).

- Mācieties no kļūdām. Veiksme nav laba skolotāja, jo tā var būt sekas daudzām no mums neatkarīgām sakritībām. Bet kļūdas gadījumā, cēloni atrast ir daudz vieglāk. Jautājums nav – vai mēs kļūdīsimies, jo visi kļūdās, bet – vai mēs mācāmies no kļūdām. „Jo taisnais krīt septiņas reizes un ceļas atkal augšā, bet bezdievīgie ieslīgst nelaimē?" (Salamana pamācības 24:16).

2. Sargiet savu integritāti. Kāda imidžs atstāj mirkļa iespaidu uz citiem, jo tas ir tas, ko ierauga no ārpuses. Bet cilvēka integritāte ir tā, kas atstāj ietekmi uz visu dzīvi, kas atklāj cilvēka patieso būtību. “Pareizi svaru kausi un taisnīgs svars ir no paša Tā Kunga, un visi atsvari somā ir Viņa darinājumi” (Salamana pamācības 16:11).

3. Vienmēr esiet centīgi. Viens no visnozīmīgākajiem padomiem Salamana pamācībās attiecībā uz darbu ir tas, cik svarīgi ir to darīt, pat sastopoties ar izaicinājumiem un problemātiskiem apstākļiem. “Cītīga cilvēka nodomi piepildīti sagādā pārpilnību, bet, ja kāds ir pārmērīgi straujš un kustīgs, tam labuma pietrūks” (Salamana pamācības 21:5). “Ja tu redzi vīru savā darbā tikušu, tad zini, ka tāds stāvēs ķēniņa priekšā un viņam nebūs kalpot šādiem tādiem zemiem ļaudīm" (Salamana pamācības 22:29).

Izraēla ķēniņš Salamans, Salamana pamācību autors un vīrs, kurš piedzīvoja praktiski visu, ko vien dzīve var piedāvāt, izdarīja šādu novērojumu: “Bet, ja Dievs kādam cilvēkam dod bagātību un laicīgu mantu un piešķir viņam to laimīgo stāvokli, ka viņš var to baudīt, var ņemt no tā savu daļu un, pat neraugoties uz visām pūlēm, tomēr priecāties, tad tā ir Dieva žēlastības dāvana” (Salamans mācītājs 5:18).

Autors: Dr. Riks Vorens

Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2009 / www.cbmc.lv.