22.4.09

PATIESĪBA NEVAR BŪT DAĻĒJA

Pirms vairākiem gadiem es iepazīstināju divus cilvēkus, kuri, manuprāt, varēja gūt abpusēju labumu, strādājot kopā. Gerijs meklēja investoru savam biznesam, un Deniss likās labs kandidāts.  Tomēr es brīdināju Denisu nepaļauties tikai uz manis teikto par Geriju, kuru es biju saticis pavisam nesen.

Mani pārsteidza Denisa attieksme pret rakstura īpašību svarīgumu. Viņš informēja Geriju: “Man ir viens noteikums. Ja tu man melosi, mūsu sadarbība beigsies. Vienalga, vai tas būs projekta izpētes stadijā vai arī pēc ieguldījuma izdarīšanas. Ja tu būsi negodīgs, jebkurā gadījumā, mūsu attiecības tiks pārtrauktas. Mēnesi vēlāk Deniss mani informēja, ka esot sācis uzticamības pārbaudi, un tās laikā pieķēris Geriju melos. Viņš nekavējoties pārtrauca jebkādu sadarbību.

Ņemot vērā to, kā attīstījās turpmākie notikumi, ir skaidrs, ka Deniss pieņēma pareizu lēmumu. Gerija biznesa ideja cieta neveiksmi, un tagad viņu, iespējams, sagaida laiks cietumā par viltojumiem nodokļu atskaitēs.

Mana drauga Denisa domāšana atspoguļo Salamana pamācībās 12:22 teikto: "Nepatiesas pļāpu rīkles šķiet Tam Kungam negantība, bet, kas rīkojas taisnīgi, tas Viņam labi patīk. " Ja jums ir biznesa attiecības ar kādu, kurš jums melo, atcerieties Denisa filozofiju. Tā, iespējams, pasargās jūs no kaitējuma –gan pirms sākt jaunas darījumu attiecības, gan pēc sadarbības uzsākšanas.

Nelaimīgā kārtā mēs dzīvojam pasaulē, kuras morālie un ētiskie standarti ir bojāti, un kādreiz skaidrās robežas ir saduļķotas. Pat labākās biznesa skolas nevar vienoties par vienu, vispārēju ētikas kodeksu, īstenībā tās strīdas par to, ka nav tāda lieta kā viena, absolūta patiesība. Vai kāds brīnums, ka daudzi biznesa vadītāji tik vienaldzīgi izturas pret tādu tikumu kā patiesība?

Kādas gudrs vērotājs izdarījis šādu secinājumu: „Mēs no augstskolām esam izņēmuši tādu jēdzienu kā morāle, un stāstam studentiem, ka nav tādas absolūtās morāles. Kā rezultātā, tā vietā, lai negodīgos vadītājus liktu cietumā, mēs tos liekam ... uz pjedestāla – viņi dara tikai to, ko ir mācīti darīt.”

Tas tomēr neatbrīvo mūs no augstu morāles normu ievērošanas darba vietās. Patiesībā, cilvēkam nonākot vadītāja postenī, šīs vērtības jāizvirza kā vissvarīgākās. Pārdomājiet kaut vai šīs dažas Vecās Derības Rakstu vietas Bībelē, kur runa iet par godīgumu:

Negodīgums Dievam ir pretīgs. “Nepareizi svari Tā Kunga acīs ir negantība, bet pilnestīgs svars Viņam sagādā labpatiku” (Salamana pamācības 11:1). “Nepatiesas pļāpu rīkles šķiet Tam Kungam negantība, bet, kas rīkojas taisnīgi, tas Viņam labi patīk.” (Salamana pamācības 12:22)

Negodīguma ieguvums ir gaistošs. “Patiesības paudēja mute pastāv mūžīgi, bet nepatiesa valoda nepaliek ilgi” (Salamana pamācības 12:19). „Kas mantu ar meliem krāj, tas ir tikpat kā zūdoša elpa tiem, kas nāvi meklē” (Salamana pamācības 21:6).

Negodīgumam sekos sods. “Nepatiess liecinieks nepaliks nesodīts, un, kas nekautrīgi stāsta saltus melus, dabūs galu” (Salamana pamācības 19:9).

Negodīgums apkrāpj krāpnieku. „Zagta maize cilvēkam gan labi garšo, bet pēc tam tās ēdējam mute ir pilna zvirgzdu” (Salamana pamācības 20:17).

(Autors: Riks Bokss)

Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2008 / www.cbmc.lv