25.5.09

CĪTĪBA: VĒRTĪGS ĪPAŠUMS

Augsti novērtētā Džima Kolinsa grāmata “No laba uz izcilu” ir kļuvusi par vienu no manām iecienītākajām grāmatām, jo viņa pētījumi apstiprina daudzus Bībeles principus, pat ja tas nav iemesls, kāpēc tā rakstīta. Viena no idejām, ko Kolinss apspriež savā grāmatā, ir tas, ko viņš nosauc par “profesionālo gribu”.

Paskaidrojot, ko domā ar frāzi profesionālā griba, viņš saka, ka tā “demonstrē nesatricināmu lēmumu darīt to, kas darāms, lai sasniegtu labākos ilgtermiņa rezultātus, lai arī cik grūti tas nebūtu”. Esmu šādu ideju novērtējis gan darba vidē, gan parējās dzīves situācijās, taču nezināju, vai tai ir kādas bibliskas saknes, kamēr nebiju lasījis pantu Bībeles Vecās Derības Salamana pamācību grāmatā.

Salamana pamācībās 12:27 tiek mācīts: "Sliņķis neceps savu medījumu, bet čakls cilvēks kļūst bagāts." Pētot šo rakstu vietu dziļāk un pārdomājot, kā tiek raksturots čaklums, es aptvēru, ka tas ir līdzīgi tam, kā Kolinss raksturo “profesionālo gribu.” Piemēram, viena no cītības definīcijām bija: “Neatlaidīga cenšanās, pievēršot uzmanību pat sīkumiem’’.

Ja jūs vēlaties vadīt izcilu kompāniju, tam būs nepieciešams cītība. Neizbēgami, ka būs dažādi pārbaudījumi un grūtības, bet, ja jūs būsiet neatlaidīgs un pievērsīsiet uzmanību pat vissīkākajām detaļām, jūs iegūsiet vērtīgu īpašumu.

Kā Bībelē skaidrots, šādas grūtības var veicināt vadītājam nepieciešamu īpašību formāciju. Jēkaba vēstulē 1:2-4 ir teikts: “Turiet, mani brāļi, to par lielu prieku, ka jūs krītat dažādās kārdināšanās, zinādami, ka jūsu ticības pārbaudīšana rada izturību. Bet izturība lai parādās darbā līdz galam, ka jūs būtu pilnīgi caur caurim un jums nebūtu nekāda trūkuma.”

Līdzīgi kā koki un citi augi bieži izaug izturīgāki, ja tiem bijis jāiztur bargi laika apstākļi, mums bargs “klimats” darba vietās var palīdzēt attīstīt stingras rakstura īpašības. Neskatoties uz negatīvu apkārtējo vidi, mums centīgi ir jāturpina pildīt uzticētos uzdevumus.

Viens no agrās baznīcas visievērojamākajiem līderiem, apustulis Pāvils, min daudzus šķēršļus, kuri viņam bija jāpārvar, Kolinsa vārdiem sakot: “darīt to, kas darāms, lai sasniegtu labākos ilgtermiņa rezultātus, lai arī cik grūti tas nebūtu.” Pāvils apgalvo, ka viņš pārcieta ieslodzījumu, pēršanu, sišanu, kuģa katastrofu, nomētāšanu ar akmeņiem, dabas kataklizmas, bezmiegu, izsalkumu, slāpes, fizisko, garīgo un emocionālo stresu. Tā vietā, lai zaudētu drosmi, viņš neatlaidīgi ar cītību darbojās līdz galam.

Viņam neviens šķērslis nebija par lielu. Tāpēc viņš varēja rakstīt: “Tāpēc es esmu pārliecināts, ka ne nāve, ne dzīvība, ne eņģeļi, ne varas, ne lietas esošās, ne nākamās, ne spēki, ne augstumi, ne dziļumi, ne cita kāda radīta lieta mūs nevarēs šķirt no Dieva mīlestības, kas atklājusies Kristū Jēzū, mūsu Kungā!” (Romiešiem 8:38-39).

Iespējams vairāk kā jebkad mūs aptver neiedomājami, bezprecedenta izaicinājumi – nestabila ekonomika, straujas izmaiņas, globāla nenoteiktība – no līderiem prasa ļoti daudz. Vai jūs vēlaties sasniegt lielus mērķus, vīziju, kurai dziļi ticat? Jūs to varat piepildīt tikai ar čaklumu.

Autors: Riks Bokss

Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2009 / www.cbmc.lv