25.5.09

LABI PABEIGT LABI SĀKTO

Pagājušajā reizē mēs runājām par to, cik svarīgi ir labi pabeigt - nav svarīgi, kā tu sāc, bet nozīme ir tikai tam, kā tu beidz. Bet kādi ir iemesli tam, ka nespējam labi finišēt? Kādēļ cilvēki sāk tik daudzsološi, bet beidz tik sarūgtinoši? 

Piemēram, kāds augsta līmeņa vadītājs, kurš citēts Mihaela Novāka 1996. gada grāmatā “Bizness kā aicinājums,” atsaucas uz personīgo pieredzi: “Es uzaugu kā baptistu mācītāja dēls. Es biju un vēl joprojām esmu stingri pārliecināts, ka vislielāko gandarījumu dzīvē sniedz iespēja izveidot augsti morālu un ētisku vidi, kurā katrs indivīds var un tiek stimulēts realizēt Dieva doto potenciālu.”

Diemžēl pēc vairākiem gadiem šis augsti vērtētais cilvēks bija iesaistīts paša kādreiz vadītās multimiljonu tehnoloģiju kompānijas sagrāvē. Korporācija kļuva starptautiski pazīstama ar savu neētisko biznesa praksi. Akciju turētāji zaudēja miljoniem dolāru, un tā kļuva par vienu no pirmajiem domino kauliņiem, kura kritiens ievadīja pašreizējo pasaules ekonomisko krīzi.

Kā kaut kas tāds var notikt? Es domāju par analoģiju ar melno krāsu, kura pil pa vienai pilei traukā ar balto krāsu. Baltā krāsa uzreiz nekļūst tumšāka. Patiesībā, ja to samaisa, tad pirmās melnās krāsas piles šķiet neatstāj lielu ietekmi. Bet laika gaitā, pievienojot arvien vairāk melnās piles, baltā krāsa pārvēršas pelēkā. Ja pievieno pietiekami daudz melno krāsu, baltā krāsa pārstāj būt balta, un, mainoties pelēkajiem toņiem, pakāpeniski kļūst tumšāka.

Cilvēki, ko vada vislabākie nodomi, kādu rītu nepamostas ar domu: „Esmu noguris būt labs, turpmāk būšu negodīgs un rīkošos neētiski, varbūt pat ļauni.” Nē, izmaiņas uzvedībā parasti progresē gandrīz nemanāmi. Tikai pēc ilgāka laika mēs redzam izmaiņu rezultātus.

Jūs varat teikt, ka problēma ir ļaušanās pašplūsmai, jeb novirzīšanās no kursa, līdzīgi kā neliela laiva dažas pēdas no krasta tiek vilkta arvien tālāk prom no tā nepārtrauktas atstraumes ietekmē. Tomēr parasti šādas izmaiņas pavada arī kādi signāli. Ja esam godīgi pret sevi, mēs šādas nelielas izmaiņas varam atpazīt – neliels kompromiss te, neliela patiesības sagrozīšana tur. Pārdomājiet dažas domas par ļaušanos pašplūsmai, kuras atspoguļotas Bībelē:

Novirzīšanās no kursa notiek, ja lolojam neproduktīvas domas. Nereti biznesa un profesionālie vadītāji sāk ar ideālistiskiem mērķiem, bet pamazām naudas, varas un prestiža vilinājums tos noved no ceļa. “Bet, kas grib tapt bagāts, krīt kārdinājumā un valgā un daudzās bezprātīgās un kaitīgās iegribās, kas gāž cilvēkus postā un pazušanā.” (1. Timotejam 6:9).

Novirzīšanās no kursa notiek, ja kļūstam nevērīgi pret patiesību. Pat labākie ētikas standarti un vērtības mums nepalīdzēs, ja mēs nepārtraukti sev par tiem neatgādināsim un tos nepielietosim praksē. “Tāpēc mums dzirdētais jo vairāk jāņem vērā, lai mēs netiktu aizskaloti projām” (Ebrejiem 2:1).

Novirzīšanās no kursa notiek, ja tiecamies uz nepareiziem mērķiem. Vadošs darbinieks, kura nodoms ir izskatīties labi, lai iegūtu papildus labumus, it viegli var novirzīties no labas biznesa prakses, falsificējot  atskaites, nepareizi prezentējot produktus vai pakalpojumus, vai manipulējot ar cilvēkiem. “Neviens nevar kalpot diviem kungiem: vai viņš vienu ienīdīs un otru mīlēs, jeb viņš vienam pieķersies un otru atmetīs. Jūs nevarat kalpot Dievam un mantai.” (Mateja 6:24).

Autors: Roberts Dž. Tamasi

Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2009 / www.cbmc.lv