4.3.09

SASTOPOT UN PĀRVAROT NEVEIKSMI: 2. daļa

Pagājušā nedēļā mēs apskatījām piecus izplatītākos neveiksmju cēloņus. Šonedēļ mums jāpārdomā, kādus soļus spert, lai pārvarētu neizdošanos:

ATZĪSTIET SAVU PERSONĪGO ATBILDĪBU PAR NEVEIKSMI. Ja esat pieļāvis kļūdu – atzīstiet to. Esiet sveicināts, jūs esat cilvēks. Nevainojiet citus. Zaudētājiem patīk vainot sliktu veiksmi, ekonomiku, bosu, dzīvesbiedru vai pat Dieva nelabvēlību. Bet uzvarētāji nekad neapsūdz citus un neattaisno sevi, kad paklūp. 1974. gadā, pēc uzvaru sērijas 88 spēlēs basketbola komanda UCLA zaudēja Notrdamas komandai, neskatoties uz to, ka spēles gaitā bija vadībā ar 11 punktiem. Treneris Vudens teica: “Vainojiet mani!” UCLAs treneris bija uzvarētājs. Salamana pamācības 28:13 vēsta, "Kas noliedz savu ļauno darbu, tam tas neizdodas, bet, kas tajā atzīstas un turpmāk tā vairs nedara, tas izpelnīsies žēlastību.”

SASKATIET, KĀDU LABUMU VAR GŪT NO NEVEIKSMES. No neveiksmēm iespējams daudz ko iemācīties. Piemēram:

Tās parāda, kas nedarbojas! Izgudrotājs Tomass Edisons esot teicis: "Nesauciet to par neveiksmi. Sauciet to par izglītību!"

Tās liek jums kļūt kreatīvākam. Meklēt citus ceļus, kā panākt iecerēto.

Tās pasargā no augstprātības un egoisma. Ja viss, ko jūs darāt, izdotos, neviens nespētu ar jums dzīvot kopā.

Tās liek jums pārdomāt to, kas dzīvē ir svarīgākais. Neveiksme ir viens no veidiem, kā Dievs liek mums pārdomāt mūsu dzīves gaitas.

Kā Salamana pamācībās 20:30 teikts, "Ļaunumam jāpretojas ar bargu sodu un spēcīgiem sitieniem...

LŪDZIET DIEVAM GUDRĪBU SAPRAST CĒLONI. Kādēļ es kļūdījos? Vai ir kāds iemesls, kādēļ es sevi noskaņoju neveiksmei? Ir daudzi neapzināti cēloņi, kuri paliek apslēpti zemapziņā, un sabotē mūsu pūliņus. Tādi var būt:

Bailes no panākumiem. Panākumi var uzlikt tādus pienākumus, kādus mēs nemaz negribam uzņemties.

Vainas apziņa. Ja jums liekas, ka neesat pelnījis izdošanos, jūs varat sevi noskaņot neveiksmei.

Aizvainojums. Daži pieļauj neveiksmi, lai atlīdzinātu tiem, kuri piespieduši viņus censties gūt sekmes.

Ja mēs meklēsim, Dievs dos gudrību gūt no neveiksmēm vērtīgu mācību. Kā Jēkaba 1:5 solīts: "Bet, ja kādam no jums trūkst gudrības, tas lai to lūdz no Dieva, kas visiem dod devīgi un nepārmezdams, un viņam taps dots.”

AIZMIRSTIET PAGĀJUŠO UN KONCENTRĒJIETIES UZ NĀKOTNI. Pagātnei jāpaliek pagātnē. To nevar izmainīt. Līdzīgi kā ūdens, kurš iztecējis pa tilta apakšu. Jūs nevarat to dabūt atpakaļ, tādēļ jums jāpārstāj par to raizēties un jādodas uz priekšu.

Saprotot neizdošanās sāpes un nespēju pagātni padarīt par nebijušu, apustulis Pāvils rakstīja: "Brāļi, es vēl nedomāju, ka pats būtu to satvēris, bet vienu gan - aizmirsdams to, kas aiz manis, stiepdamies pēc tā, kas priekšā...(Filipiešiem 3:13).

(Autors: Dr. Riks Vorens)

Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2008 / www.cbmc.lv