25.2.09

SASTOPOT UN PĀRVAROT NEVEIKSMI: 1. daļa

Nevienam dzīve nav nepārtraukta uzvaru virtene. Mums visiem gadās neveiksmes, sakāves, zaudējumi un neizdošanās. Pat labākie atsitēji beisbolā drošus sitienus trāpa tikai 30 procentos gadījumu. Mēs visi pieļaujam kļūdas.

Tā kā neveiksmes gadās ikvienam, tad viena no svarīgākajām prasmēm, kura jāapgūst dzīves laikā, ir, kā tās pārvarēt. Veiksmīgi cilvēki prot katru neizdošanos izmantot kā iespēju mācīties un kā pakāpienu uz panākumiem.

Lai arī neveiksmēm var būt daudzi iemesli, tomēr apskatīsim piecus visizplatītākos. Tās rodas:

1. KAD MĒS NEPLĀNOJAM: Ir vecs teiciens: "Ja tu pieļauj kļūdu – neveic plānošanu, tad tu ieplāno kļūdīšanos.” Salamana pamācībās 27:12 teikts, "Gudrais redz nelaimi, paslēpjas un izvairās, bet nesapratīgie dodas tai tieši cauri un smagi cieš.” Saskaņā ar Bībeli Noa šķirstu sāka būvēt krietni ātrāk, kā sāka līt.

2.  KAD MUMS LIEKAS, KA ESAM SASNIEGUŠI GALAMĒRĶI: Atcerieties veco mācību par vali.”Tad, kad tu esi ticis augšā un sāc dižoties, tu tiec harpunēts!”  Salamana pamācībās 16:18 teikts, “Kam jākļūst pazudinātam, tas papriekš kļūst lepns, un augstprātība nāk priekš bojā ejas.”

3.  KAD TU BAIDIES UZŅEMTIES NEPIECIEŠAMO RISKU: Bailes no neveiksmes noved pie neveiksmes. Mēs uztraucamies par to, ko citi teiks, ja mums neizdosies, un mēs pat nepamēģinām. „Baidīšanās no ļaudīm noved pie pazušanas...” (Salamana pamācības 29:25).

4.  KAD MĒS PAR ĀTRU PADODAMIES: Nereti izdošanās ir tepat aiz stūra. Atcerieties daudzas sacensības, kurās uzvara tiek izcīnīta pēdējās sekundēs. Ja tu neuzvari pirmajā piegājienā, tas ir tikai normāli. Turpini mēģināt. Pastmarkas vērtība ir spējā turēties pie aploksnes, kamēr sasniegts paredzētais galamērķis. “Sliņķa ceļš ir kā ar ērkšķiem noklāts, bet taisno tekas ir līdzenas" (Salamana pamācības 15:19).

5.  KAD IGNORĒJAM DIEVA PADOMU: Bībele ir mūsu Radītāja un Saimnieka dota dzīves rokasgrāmata. Tā ir piepildīta ar instrukcijām un vadlīnijām kā dzīvot, strādāt, par finansēm, attiecībām un veselību. Kad mēs pieļaujam kļūdu un nesekojam šīm pamācībām, mēs paši uzprasāmies uz nepatikšanām. “Dažam kāds ceļš labi patīk, bet beidzot tas viņu tomēr noved nāvē.” (Salamana pamācības 14:12).

Ir ļoti būtiska patiesība par neveiksmi, kuru ir vērts atcerēties:

„Neveiksme nekad nav galīga, līdz tu pats to atzīsti. Tu neesi piedzīvojis neveiksmi, kamēr neesi padevies.”

(Piezīme: Šī raksta otra daļa būs lasāma nākamnedēļ)

Autors: Dr. Riks Vorens

Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2008 / www.cbmc.lv