23.1.14

Kāds būs tavs jaunais gads?

Kā Tev liekas, kāds būs nākamais gads? Jautājot savādākā veidā, kādu tu to vēlies redzēt?

Pirmais jautājums ir grūts, pat tāds, uz kuru nav iespējams rast atbildi, jo tas ietver sevī tik daudz mainīgos: pasaules un lokālo ekonomiku, izmaiņas nozarē, kurā darbojies; lēmumu pieņemšanu vai nepieņemšanu un to attiecīgajām sekām. Personiskā līmenī tas ir līdzīgi: negaidīti notikumi un ietekmes, nekontrolējami apstākļi, nepiepildītas cerības.

Tomēr uz otro jautājumu atbildēt ir daudz vieglāk. Mēs varam noteikt plānus, cerības un sapņus nākamajam gadam. Citus balstītus uz to, kas notikās iepriekšējā gadā, citus uz to, ko vēlamies sasniegt. Bet patiesība ir tā, ka svarīgas lietas nenotiek pašas no sevis. Mums ir jāparāda iniciatīva, lai tās taptu. Viens no labākajiem veidiem, kā to darīt, ir uzstādīt mērķus.

Mans draugs, Garijs Haifīlds, savā grāmatā “ Kad “Vēlos” kļūst par “Vajag!””, stāsta savu stāstu par grūtību pārvarēšanu, veidojot veiksmīgu karjeru kā biznesmenim un uzņēmējam. Viens no viņa veiksmes stūrakmeņiem, pēc Garija domām, bija mērķu uzstādīšana un pastāvīga atgādināšana sev par viņiem. Viņš piedāvā dažus vērtīgus ieteikumus:

·         Koncentrējies uz to, kur tu vēlies būt, nevis to, kur atrodies šobrīd.

·         Negaidi, kad lietas izmainīsies. Esi pārmaiņu iniciators.

·         Mērķiem nav svarīgi, kurš tos uzstādījis. Mērķiem patīk visi – arī tu.

·         Nepietiek, ja par mērķiem tikai domā. Uzraksti tos. Tad ņem tos līdzi, lai kur arī dotos.

·         Nav svarīgi, cik ilgs laiks nepieciešams, lai nokļūtu tur, kur vēlies būt. Bet, jo agrāk sāksi ceļu, jo ātrāk nonāksi galā.

·         Sagatavojies un esi gatavs. Tad tev nebūs jāsāk gatavoties brīdī, kad garām ies dzīves lielākā iespēja.

Bībelē Salamana Pamācībās mēs arī varam lasīt par gudrību plānot un uzstādīt mērķus:

Kāds ir tavs maksimālais mērķis? Vairums mērķi attiecas uz sevi pašu, tuviniekiem vai mūsu biznesu. Bībele saka, ka pat, ja tas ir labi, mums jāuzstāda augstāki mērķi – patikt un kalpot Dievam. "Uztici Tam Kungam savus darbus, tad tavi nodomi sekmēsies." (Salamana Pamācības 16:3)

Esi elastīgs, gatavs mainīt kursu, ja nepieciešams. Viena no labākajām lietā attiecībā uz mērķiem ir tas, ka sekojot tiem mēs atrodamies kustībā. Bet mums jābūt gatavībā mainīt plānus un virzienu, ja apstākļi to prasa. "Cilvēka sirds izdomā sev savu ceļu, bet vienīgi Tas Kungs pašķir viņa gājumu." (Salamana Pamācības 16:9)

Sapratne, ka mēs varam būt Dieva instrumenti Viņa darba veikšanai. Mēs varam godīgi formulēt savus mērķus, bet vai tu esi kādreiz iedomājies, ka Dievam ir īpašs nolūks, aicinot Savus ļaudis darīt darbus – pat tā saucamajā “laicīgajā” darba vietā? “Daudz nodomu ir vīra sirdī, bet pāri visam stāv un paliek Tā Kunga padoms." (Salamana Pamācības 19:21) "No Tā Kunga ir atkarīgi ikviena cilvēka soļi, bet kurš cilvēks gan zina un izprot savu ceļu?" (Salamana Pamācības 20:24)

Autors: Roberts Dž. Tamasi

Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2014 /  www.cbmc.lv.