28.1.14

Finanšu ēku būvniecība uz bibliskiem pamatiem

Pirmajās 2014. gada nedēļās akciju tirgus sabrukums, kuru izraisīja finanšu vētra 2008. gadā, no mūsu atmiņām izbalējis. No zemākā tirgus punkta līdz pagājušā gada novembrim, akcijas atguvušās vairāk kā par 175% . Tikai 2013. gada 11 mēnešos pieaugums bija 30%. Labajos laikos, kādus piedzīvojam, ir viegli aizmirst to, cik svarīgi ir sagatavoties ik pa laikam iespējamām vētrām.

2005. gadā, viesuļvētras Rita laikā, Vorens un Pema Adamsi zaudēja savu piekrastes māju Gilčristā, Teksasas štatā, ASV. Viņiem ļoti patika šī pludmale, un tādēļ viņi nolēma māju atjaunot, bet, paturot prātā sāpīgo Ritas mācību, to cēla uz daudz stiprākiem pamatiem, kas pret postījumiem ir izturīgāki. Tagad balsti tika veidoti stiprāki un augstāki. Māja tika būvēta, lai izturētu 5. kategorijas viesuļvētru, un tās grīda  atradās 7 metrus virs jūras līmeņa.  

Trīs gadus vēlāk viesuļvētra Aiki plosījās mazajā piekrastes ciematā. Kad tās spēks bija rimies, vietējais ugunsdzēsēju depo, pasts un lielākā daļa 200 māju  Gilčristā bija nopostītas. Bet Adamsu jaunā māja stāvēja kā stāvējusi. Skeptiķi jautāja:” Kā tas var būt, ka viena māja pārcieta orkānu, kamēr citas līča piekrastē tika nopostītas?”

Tā “izdzīvoja”, jo bija projektēta, lai izturētu orkāna spēka vējus un vētru bangas. Mums šī mācība ir jāņem vērā pārdomājot finansiālo nākotni. Mēs nezinām, kad un kādas vētras nāks, bet tās vienmēr atnāk. Ja mēs esam gudri, savu finanšu ēku būvējam uz stingriem pamatiem, lai tā saglabātos arī pēc tam, kad ļaunākais ir pāri.

Jēzus mums mācīja, kā būvēt dzīvi: "Tāpēc ikviens, kas šos Manus vārdus dzird un dara, pielīdzināms gudram vīram, kas savu namu cēlis uz klints. Kad stiprs lietus lija un straumes nāca un vēji pūta un gāzās šim namam virsū, nams tomēr nesabruka; jo tas bija celts uz klints. Un ikviens, kas šos Manus vārdus dzird un nedara, pielīdzināms ģeķim, kas savu namu cēlis uz smiltīm. Kad stiprs lietus lija un straumes nāca un vēji pūta un gāzās namam virsū, tad tas sabruka; un posts bija liels." (Mateja 7:24-27)

Viņš runāja par pamatprincipiem ikdienas dzīvē, un tie sevī ietver pārvaldību – to, kā mēs rīkojamies ar finanšu resursiem. Cik daudz finanšu ēku ir sabrucis ar lielu troksni, jo būvētas uz smiltīm vai cilvēku iedomām? Jau vairākus gadus es saku, ka lielākā daudzu cilvēku kļūda, pārvaldot naudas līdzekļus, ir biblisko principu ignorēšana un laicīgo padomu klausīšana. Tā kā jaunais gads sācies samērā nesen, es jūs iedrošinu:

Atcerieties: jebkuras grūtības, ar kurām saskarieties, var būt līdzīgas 2008. gada vētrai. Mācieties no tās, lai būtu labi sagatavojies nākamajai.

Pārskatiet savu finansiālo pamatu stiprību. Īpašu vērību pievērsiet plānam izkļūt no parādiem, izveidojiet rezerves fondu un “uzskaņojiet” ieguldījumu riskus atkarībā no sava temperamenta un dzīves posma.

Atgriezieties pie sekošanas Dieva principiem visās savās finanšu sfērās.

Es neprognozēju jaunu finanšu vētru šajā gadā. Bet kurš to zina? Ja nāks vētra, tavai finanšu ēkai jābūt “būvētai uz klints” tā, lai tā nesabrūk.

Autors: Ostins Priors

Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2014 /  www.cbmc.lv.